Ga je voor het eerst een moestuin aanleggen of ben je al een fervente tuinier, maar wil je ontdekken welke moestuingroenten je nog meer kunt kweken?

Zaaien onder glas of in de volle grond

Eén van de vele voordelen van een serre is een langer kweekseizoen. Dankzij de warmte en beschutting kun je namelijk veel planten voorzaaien onder glas, ook wanneer het nog te vroeg is om ze te zaaien in de volle grond van jouw groentetuin. Op die manier neem je een voorsprong – extra handig wanneer je bijvoorbeeld tomaten  wil kweken omdat die er vrij lang over doen om te groeien en rijpen.

In de zaaikalender zie je in januari al prei, radijs en kropsla staan die voorgezaaid mogen worden in de serre. Yes, zo vroeg al!
Ook in februari en maart wordt er volop voorgezaaid onder glas. Let wel op dat je jouw gevoelige zaailingen bij nachtvorst nog binnen neemt. Vanaf mei mogen de meeste plantjes dan in de volle grond, maar niet vergeten afharden!

Tip! Heb je een kleine tuin of enkel een terras en ga je tuinieren in bakken? Ook dan valt jouw tuin onder de ‘volle grond’ en houd je in de zaaikalender dus rekening met die tijdsindeling. 

Zaaitips voor een succesvolle oogst

  • Voorzaaien kun je doen in specifieke zaaipotjes en zaaitrays, maar je kunt die ook zelf maken met bijvoorbeeld lege melkbrikken, eierdozen, toiletrollen en krantenpapier.
  • Zaai je in de volle grond? Zaai dan altijd op één rechte lijn. Zo weet je zeker dat alles wat daarbuiten groeit onkruid is en je dat dus met een gerust hart mag uittrekken.
  • Zaai niet te veel in één keer, want dan komt alles ook in één keer uit en heb je plots veel oogst die moet opgegeten worden. Verspreid dit liever over enkele weken zodat je langer geniet van je eigen kweek.
  • Plan in je agenda niet alleen wanneer je zal zaaien, maar ook wanneer je dan ongeveer oogst zal hebben. Zo vermijd je dat je bijvoorbeeld tien rijpe courgettes hebt hangen wanneer je net twee weken met vakantie bent. Beter iets later zaaien, dan! Maak ook een aparte plantenkalender op, want daar zullen je gewassen normaal gezien sneller groeien en rijpen dan in de volle grond.
  • De grond mag niet te droog zijn, maar ook niet heel nat. Het liefst heeft het de vorige dag eens geregend of heb je de grond zelf met veel water begoten.
  • De diepte van het geultje waarin je de zaadjes legt hangt af van hoe groot het zaad is. Reken ongeveer op drie keer de grootte van het zaadje, of check wat de verpakking zelf aangeeft.
  • Zaai niet te dicht opeen, verspreid je zaadjes mooi langs het geultje.
  • Ongeveer ⅓ van de zaadjes zal kiemen. Zaai dus drie keer zoveel zaden als je planten wil.

Op zoek naar nog meer tips en advies voor je moestuin, van zaaikalender tot succesvolle oogst?

We’ve got you covered. Lees meer op onze blog en volg ons op Instagram of Facebook voor regelmatige updates en begeleiding in jouw moestuinproces!