Kweek zelf eens gember!

Kweek zelf eens gember!

Gember is een superfood. Thee met een stukje gember is zeer gezond en ook een echte opkikker. Met zijn pittige smaak geeft het bovendien ook een extra toets in vele gerechten. Eveneens heeft het een natuurlijke ontstekingsremmende werking en de thee helpt tegen keelpijn. Ben jij ook dol op gember? Dat komt goed uit, want je kunt het heel gemakkelijk zelf kweken dankzij je ACD® kas!

De gemberplant

Gember is de wortelstok van de gemberplant en groeit dus niet boven, maar wel onder de grond. Het is een plant dat in tropische en subtropische gebieden wordt geteeld. Wil je deze in ons klimaat kweken, zal je zo vroeg mogelijk moeten beginnen en de planten een warme plaats moeten geven. Je ACD® Prestige kas is hiervoor ideaal: volg het stappenplan hieronder en plaats de pot met de gemberknol vanaf april in je ACD® kas. Op een zonnige dat warmt het snel op en waant je gemberplant zich in een tropisch paradijs. Laat de pot er gerust staan tot in het late najaar – oktober of november, zodat er zich een stevige en grote gemberknol kan vormen.

Stappenplan om zelf gember te kweken

  1. Koop een stuk gemberwortel. Belangrijk is dat je er ééntje kiest die biologisch opgekweekt is. Kies ook het allermooiste exemplaar! Hij mag geen verzonken plekken of beschadigingen hebben, zo’n gemberwortels gaan schimmelen en niet goed groeien.
  2. Leg de gember in een ondiepe schaal met 1 à 2 cm water. Hij mag maximaal voor de helft onderliggen. De gemberwortel gaat nu water opnemen en wordt gestimuleerd om groene scheuten te vormen. De scheuten vormen zich uit de “ogen” (=de ronde, bobbelvormige verdikkingen van de gemberwortel). Zet de schaal op een lichte en warme plaats in het huis, bijvoorbeeld voor een raam op het zuiden.
  3. Wees zeer geduldig en ververs elke paar dagen het water. Het kan tot 1 maand duren vooraleer je een groene scheut ziet. Gemberwortels die geen goede kwaliteit hebben, zullen bij contact met water rotten en die haal je zo snel mogelijk uit de schaal.
  4. Als de groene scheuten 5 cm hoog zijn wordt het tijd om hem te verpotten. Kies je een geschikte pot uit die minstens 2 à 3 keer zo groot zijn als de gemberwortel die je uitgekozen hebt. Vul de pot met biologische grond en leg er bovenaan de gemberwortel met scheuten op. Duw de gemberwortel in de potgrond tot hij net onder ligt. Geef water.
  5. Zet de pot op een warme plaats. In de winter haal je hem binnen in huis, in de lente en zomer kan hij in je ACD® Prestige kas geplaatst worden.
  6. Nu is het wachten. Na ongeveer 10 maanden, wanneer de bladeren van de gemberplant verdrogen, kan je oogsten. De nieuwe gember groeit aan de bestaande gemberknol die je in de pot geplant hebt. De nieuwe gember heeft een zachtroze kleur en is veel pittiger van smaak dan gember die je in de winkel koopt. Bovendien is hij heel sappig, dat merk je wanneer je de knol in twee snijdt.

Geschreven door Sofie Maes

Buitenmens met passie voor natuurlijk moestuinieren met kwaliteitsvolle materialen en producten. Zot van tomaten, pepers en pompoenen in allerlei vormen en kleuren. Kippenliefhebber en -knuffelaar, de eitjes zijn mooi meegenomen. Maakt samen met haar 2 dochters graag haar handen vuil om vervolgens lekker te koken met de overvloedige oogst.
Naar website Meer berichten

Meer van Sofie Maes

Een vreemde zomer

Wat een moestuinjaar, 2021. Wat een mooie zomer moest worden, werd er ééntje van overvloedige regen, windvlagen en uitzonderlijk een straaltje zon.

Lees meer

Meer dan een ruimte om groenten te kweken

Lees meer

Gezonde groenten uit je eigen kas met respect voor de natuur: tips en tricks

Moestuinieren is zorg dragen voor de natuur. Samen met de natuur ervoor zorgen dat je lekkere groenten en fruit op je bord kan toveren. Wil je graag op een respectvolle en verantwoorde manier groenten in je ACD® serre kweken? Ik deel graag mijn tips!

Lees meer