Een kas geeft je planten een voorsprong!

Een kas geeft je planten een voorsprong!

Wat een leuk zonnig weertje. De vogels beginnen te fluiten en maken nestjes in struiken en bomen. Bijen zoemen rond mijn oren wanneer ik in de moestuin klusjes opknap. En de vlinders, ja, die zijn ook al wakker geworden. Dit prettige lenteweer is wel heel verraderlijk, want het doet vermoeden dat je al veel buiten kan planten. Voor sommige planten kan dit perfect, denk aan vaste planten en sierheesters. Maar de meeste moestuinplanten blijven toch liever nog even in je ACD® kas of binnenhuis staan.

Tot en met 15 mei kan het nog flink vriezen ’s nachts, Ijsheiligen wordt dit genoemd. Deze ijsheiligen zijn de naamdagen van enkele katholieke heiligen die vallen tussen 11 tot 15 mei. In de streken die onderhevig zijn aan vier seizoenen, kan er dus nog nachtvorst optreden tot de naamdag van de laatste ijsheilige voorbij is. Betekent dit dat er 16 mei nooit nachtvorst is? Nee, maar het geeft een goede indicatie die meestal correct is.

Planten die nu al perfect kunnen voorgezaaid worden in trays in je ACD® Prestige kas zijn onder andere bloemen (denk aan lathyrus, zonnebloemen, viooltjes … ), erwten, peultjes, kolen en zomerprei. Bij sterke nachtvorst gaat er een extra plastic kap over de trays, of ik dek de zaailingen af met vliesdoek. Geef niet te vaak water, alleen wanneer de potgrond uitgedroogd aanvoelt. In de volle grond van je kas zaai je radijzen, spinazie, sla of kruiden. Wanneer je vanaf mei je paprika, tomaat en andere planten uitplant, zet je die er simpelweg tussen zodat de bodem mooi bedekt blijft.
Planten die op een zonnige dag in je ACD® Prestige kas kunnen genieten van de zonnestralen, maar ’s nachts (tot de nachtvorst geweken is) op de vensterbank in huis blijven, zijn onder andere tomaat, paprika, aubergine en alle andere tropische planten. Bij koude nachten lopen ze een onherroepelijke groeiachterstand op die ze nooit meer inhalen. Hierdoor krijg je pas heel laat vruchten en een lagere oogst, of kunnen de planten zelf volledig afsterven.

Tip van Sofie

Eet je graag vroege aardappelen? Stop ze nu al in een kweekzak of een grote bloempot gevuld met grond en plaats ze in je ACD® Prestige kas. Dankzij de eerste zonnestralen warmt de grond snel op waardoor de aardappelen misleid worden en denken dat het al mei is. Ze kiemen sneller, en produceren veel vroege aardappeltjes die jij vanaf eind juni al kan oogsten.

Geschreven door Sofie Maes

Buitenmens met passie voor natuurlijk moestuinieren met kwaliteitsvolle materialen en producten. Zot van tomaten, pepers en pompoenen in allerlei vormen en kleuren. Kippenliefhebber en -knuffelaar, de eitjes zijn mooi meegenomen. Maakt samen met haar 2 dochters graag haar handen vuil om vervolgens lekker te koken met de overvloedige oogst.
Naar website Meer berichten

Meer van Sofie Maes

Gezonde groenten uit je eigen kas met respect voor de natuur: tips en tricks

Moestuinieren is zorg dragen voor de natuur. Samen met de natuur ervoor zorgen dat je lekkere groenten en fruit op je bord kan toveren. Wil je graag op een respectvolle en verantwoorde manier groenten in je ACD® serre kweken? Ik deel graag mijn tips!

Lees meer

Voorzaaien

Ik kan binnen niet álle moestuinplanten kwijt, anders kunnen we binnenkort niet meer aan de ontbijttafel omdat die gevuld staat met trays en potjes in allerlei vormen en maten. Ik gebruik daarom mijn ACD® tuinkas als voorzaaiplaats.

Lees meer

De kortste keten: van je kas naar je keuken

Lees meer