Meer dan een ruimte om groenten te kweken

Meer dan een ruimte om groenten te kweken

Ik kan het niet meer uit mijn dagelijkse leven wegdenken : mijn zwarte ACD® retro kas. Niet alleen is het een echt pareltje en fleurt mijn volledige tuin op, ook kan ik er de groenten in kweken die mijn gezin en ik echt graag lusten. Eten we vanavond pasta met verse tomatensaus? Of maken we een chili met pepers en andere groenten? Als dessert een meloen? Of liever een frisse kiwano? In volle zomer, maar ook in de herfst en winter, is er ruim keuze voor iedereen van het gezin.

 

Een kas is voor mij pure ontspanning

Niets leuker dan na het werk ’s avonds thuis te komen en naar mijn kas te lopen. Hoe zou alles gegroeid zijn? Wat kan ik oogsten? Hebben de planten voldoende water? Moet ik ze nog verzorgen, tomaten dieven of meloenen opbinden? Of moet ik met mijn wattenstaafje aan de slag om meloenen te bevruchten?

Ook kan een kas gebruikt worden als extra leefruimte. Het grote voordeel is immers, vanaf de zon schijnt, de ruimte lekker opwarmt binnenin. Op een zonnige winterdag kan het zo makkelijk 25 graden worden, echt tshirt-weer, terwijl het buiten onder nul is! Zet er dus gerust een zeteltje in, of zelfs een tafel en stoelen, en geniet van een goed boek terwijl je tussen je favoriete planten zit. Of organiseer een etentje met vrienden in je prachtige kas? Met een vleugje creativiteit maak je van je kas veel meer dan een ruimte om groenten te kweken. Vergeet zeker de decoratie niet : lichtjes, natuurlijke slingers, een vaas met bloemen … Of maak een mooie tekening op de ramen met krijtstiften.

 

De ideale leefomgeving voor al je overwinterende planten.

Ik zet er onder andere een tropische bananenplant erin, maar ook stekjes kan je erin kwijt. Of zelfs jonge zaailingen! In de winter kan je onder andere lathyrus, peulen, maar ook bloemen voorzaaien in potjes in de kas. ’s Nachts is het koud, maar hierdoor worden de planten sterker en gaan ze rustig groeien. Als het hard vriest kan je de zaailingen afdekken met een vliesdoek, dit is een zeer licht doek dat planten beschermt tegen koude temperaturen en strenge vorst zonder je planten plat te drukken of te beschadigen. Door de planten voor te zaaien krijgen ze een voorsprong in het voorjaar, waardoor je al sneller kan oogsten. Let wel op : je kan in de winter geen tropische gewassen voorzaaien in de kas, dus geen tomaten, paprika of meloenen. Zij zijn heel gevoelig aan lage temperaturen en zullen een groeiachterstand vertonen of zelfs afsterven.

Geschreven door Sofie Maes

Buitenmens met passie voor natuurlijk moestuinieren met kwaliteitsvolle materialen en producten. Zot van tomaten, pepers en pompoenen in allerlei vormen en kleuren. Kippenliefhebber en -knuffelaar, de eitjes zijn mooi meegenomen. Maakt samen met haar 2 dochters graag haar handen vuil om vervolgens lekker te koken met de overvloedige oogst.
Naar website Meer berichten

Meer van Sofie Maes

Combinatieteelt in de moestuin

Lees meer

Kweek zelf eens gember!

Gember is een superfood. Thee met een stukje gember is zeer gezond en ook een echte opkikker. Met zijn pittige smaak geeft het bovendien ook een extra toets in vele gerechten. Eveneens heeft het een natuurlijke ontstekingsremmende werking en de thee helpt tegen keelpijn. Ben jij ook dol op gember? Dat komt goed uit, want je kunt het heel gemakkelijk zelf kweken dankzij je ACD® kas!

Lees meer

Een kas geeft je planten een voorsprong!

Wat een leuk zonnig weertje. De vogels beginnen te fluiten en maken nestjes in struiken en bomen. Bijen zoemen rond mijn oren wanneer ik in de moestuin klusjes opknap. En de vlinders, ja, die zijn ook al wakker geworden.

Lees meer