De herfst komt eraan

De herfst komt eraan

Wanneer je ’s morgens de krant uit de brievenbus gaat halen voel je het al : het wordt kouder. Eerst zijn de nachten aan de beurt, maar binnen enkele weken heb je opnieuw een jas nodig om de deur uit te gaan. Voor vele mensen betekent de herfst ook het einde van het moestuinseizoen. Planten die het graag warm hebben, zoals puntpaprika, zoete aardappel, tomaat en aubergine stoppen het eerst met groeien. Wanneer de eerste nachtvorst optreedt, zullen andere planten stilletjes wegkwijnen.

 

Klusjes in de moestuin in de herfst

Bij alle zonbehoevende planten (bijvoorbeeld tomaten) in je kas kan je nu de bladeren afknippen. Dit lijkt heel drastisch, maar hierdoor zorg je ervoor dat de gevormde vruchten zonlicht krijgen. Ook is een schaduwdoek niet meer nodig. Het is zelfs beter om deze te verwijderen zodat je planten optimaal van elk zonnestraaltje kunnen genieten. Laat het nu dat zonlicht zijn dat ervoor zorgt dat de vruchten sneller hun gewenste kleur krijgen en gaan afrijpen. Dankzij voldoende licht zal de smaak van de groenten beter worden, want er worden zo meer suikers gevormd. Heb je nog veel groene tomaten hangen? Dan kan je ook een tomatenchutney maken.

Vervolgens is het belangrijk om de bodem te beschermen. Breng een laag van 5-10 cm zelfgemaakte compost, bladeren of mulch aan. Zo ondervindt het bodemleven niet te veel temperatuur schommelingen, zie het als een dekentje dat hen warm houdt in de koude wintermaanden. Deze mulchlaag laat je liggen tot je in het voorjaar nieuwe planten gaat zaaien. Extra mooi meegenomen: het verhindert onkruidgroei want de meeste onkruidzaden in de bodem kiemen niet als ze het zonlicht niet zien.

 

Zaaien en moestuinieren in de winter

In je ACD® kas kan je de hele winter lang blijven moestuinieren. Dankzij de glazen constructie krijgen je planten veel licht, zelfs op een druilerige herfstdag. De nachten kunnen koud zijn, maar vanaf de zon begint te schijnen warmt deze onmiddellijk op.

In mijn kas zaai ik rijtjes met knapperige radijzen. Daarachter komt een bed van spinazie en snijbiet. Ook pluksla mag niet ontbreken in mijn wintermoestuin: zo’n paar frisknapperige blaadjes doen elk gerecht lekker smaken. Winterbloemkool krijgt traditiegetrouw ook een plaatsje, maar let er wel op dat je deze plantjes ver uit elkaar plant. Een plantje lijkt heel klein, maar het wordt een heuse bloemkool met grote bladeren!

Vergeet niet om heel te winter te blijven doorzaaien. Zaai dus in verschillende keren, zodat je heel de winter kraakverse groenten uit de moestuin kan blijven oogsten.

Geschreven door Sofie Maes

Buitenmens met passie voor natuurlijk moestuinieren met kwaliteitsvolle materialen en producten. Zot van tomaten, pepers en pompoenen in allerlei vormen en kleuren. Kippenliefhebber en -knuffelaar, de eitjes zijn mooi meegenomen. Maakt samen met haar 2 dochters graag haar handen vuil om vervolgens lekker te koken met de overvloedige oogst.
Naar website Meer berichten

Meer van Sofie Maes

Goede voornemens

Toen ik vanmorgen wakker werd, leek het of de zon iets sneller opkwam dan enkele weken geleden. Het begint te kriebelen: ik wil naar buiten. Zaaien. Verspenen. Alles zien groeien.

Lees meer

Een kas geeft je planten een voorsprong!

Wat een leuk zonnig weertje. De vogels beginnen te fluiten en maken nestjes in struiken en bomen. Bijen zoemen rond mijn oren wanneer ik in de moestuin klusjes opknap. En de vlinders, ja, die zijn ook al wakker geworden.

Lees meer

Gezonde groenten uit je eigen kas met respect voor de natuur: tips en tricks

Moestuinieren is zorg dragen voor de natuur. Samen met de natuur ervoor zorgen dat je lekkere groenten en fruit op je bord kan toveren. Wil je graag op een respectvolle en verantwoorde manier groenten in je ACD® serre kweken? Ik deel graag mijn tips!

Lees meer