Gezonde groenten uit je eigen kas met respect voor de natuur: tips en tricks

Gezonde groenten uit je eigen kas met respect voor de natuur: tips en tricks

Moestuinieren is zorg dragen voor de natuur. Samen met de natuur ervoor zorgen dat je lekkere groenten en fruit op je bord kan toveren. Wil je graag op een respectvolle en verantwoorde manier groenten in je ACD® tuinkas kweken? Ik deel graag mijn tips hoe je ervoor kan zorgen dat je na de oogst niet met een berg plastic afval achterblijft, en hoe je verschillende materialen kan hergebruiken. Want alle kleine beetjes maken groot.

Alternatieve materialen

Kweek je tomaten, komkommers en meloenen op touw? En is al dat plastic niets voor jou? Kies dan voor touwen gemaakt uit jute. Jute is sterk en gaat lang mee. Bij tomaten, maar ook alle klimgewassen, bind je het touw onderaan met een lusje rond de stam. Bovenaan bevestig je deze aan een tomatenhaak die je in het frame van je ACD® serre gestoken hebt. Wanneer de planten groeien, draai je ze verder rond en rond het touw voor extra ondersteuning.
Je kan ook bamboe stokken gebruiken: steek ze diep in de grond en gebruik tomatenclips om de planten op hun plaats te houden. In plaats van tomatenclips kan je ook voor touw kiezen, maar let op dat het touw flexibel moet zijn want de planten groeien en de stam wordt steeds dikker.

Oogst zelf zaadjes

Wil je echt ecologisch tuinieren, dan kan je onafhankelijk worden van grote zadenleveranciers. Oogst zelf zaden van vruchten die rijp zijn : wanneer je zaden oogst van groene paprika’s (een groene paprika is nog niet rijp) gaan ze niet ontkiemen. Bij tomaten is dit ook heel gemakkelijk; schep met een lepel de zaden uit de rijpe vrucht, doe in een beker met enkele centimeters water en laat gisten. Er vormt zich een schimmelpluis op het water, en na 3 dagen kan je de zaden met een zeef schoonspoelen. Laat drogen op een keukenpapiertje en bewaar in een papieren zakje. Vergeet zeker niet te labelen met de naam, de soort en ook het jaartal wanneer je geoogst hebt!

Hergebruiken, zeg je?

Zelfs als je plastic zou gebruiken voor de opkweek van je planten, kan dit op een ecologische wijze. Ik zaai mijn groenten voor in harde zaaitrays die ik jaar na jaar opnieuw kan gebruiken. Ook zijn de P9 en P11 potjes van hoogwaardige kwaliteit (lees: plastiek die niet na één jaar al volledig ingedeukt en voor de vuilbak is) en hergebruik al mijn kweektouw, plantenclips, tomatenhaken, bamboestokken enzovoorts. Mocht er toch ééntje sneuvelen, zorg ik voor een volwaardige vervanging van dezelfde uitmuntende kwaliteit.

En wat met pesticiden?

Als alternatief voor bestrijdingsmiddelen bestaan er ecologische oplossingen : larven van lieveheersbeestjes tegen bladluizen, aaltjes tegen engerlingen, emelten of slakken, feromonen om schadelijke insecten te lokken en te monitoren. Niets houd je nog tegen om zorg te dragen voor de natuur en de mensen rondom je.

Geschreven door Sofie Maes

Buitenmens met passie voor natuurlijk moestuinieren met kwaliteitsvolle materialen en producten. Zot van tomaten, pepers en pompoenen in allerlei vormen en kleuren. Kippenliefhebber en -knuffelaar, de eitjes zijn mooi meegenomen. Maakt samen met haar 2 dochters graag haar handen vuil om vervolgens lekker te koken met de overvloedige oogst.
Naar website Meer berichten

Meer van Sofie Maes

Kweek de sappigste tomaten in je eigen ACD® Prestige kas

Een kas zonder tomaten, dat is zoals een café zonder bier. In een kas zijn de omstandigheden meer dan perfect om zelf de meest lekkere soorten te kweken.

Lees meer

De moestuin van Sofie

Schimmels en nare insecten heb je liever niet in je tuinkas. Ze kunnen je droom van een rijkelijke oogst laten wegsmelten als sneeuw voor de zon.

Lees meer

De herfst komt eraan

Voor vele mensen betekent de herfst ook het einde van het moestuinseizoen. Planten die het graag warm hebben, zoals puntpaprika, zoete aardappel, tomaat en aubergine stoppen het eerst met groeien.

Lees meer