De moestuin van Sofie

De moestuin van Sofie

Ziekten en plagen in de tuinkas: voorkomen is beter dan genezen

Schimmels en nare insecten heb je liever niet in je tuinkas. Ze kunnen je droom van een rijkelijke oogst laten wegsmelten als sneeuw voor de zon. Wanneer je deze spot in je tuin is het meestal al te laat : preventief de nodige maatregelen treffen is de boodschap. De meest voorkomende problemen zijn bladluizen, slakken en phytophtora, maar voor elk probleem is er een oplossing!

Bladluizen

Wie bladluizen zegt, zegt mieren. Tot grote verbazing van vele zijn het echter niet de mieren die je planten aantasten, maar de luizen zelf. Wat doen die miertjes dan? Wel, de bladluizen scheiden een suikerachtig goedje af, honingdauw, dat mieren graag lusten. Mysterie opgelost! De bladluizen daarentegen eten maar al de graag de sappen uit je planten, waardoor deze planten gaan verzwakken en uiteindelijk ten onder gaan.

Om bladluizen te voorkomen, kan je nuttige insecten zoals lieveheerbeestjes en galmuggen aantrekken. Dit doe je door geen gif te gebruiken in je tuin, en door je moestuin te combineren met bloemen. Denk daarbij aan eetbare bloemen zoals oost indische kers en komkommerkruid, maar ook plukbloemen zoals cosmos en dahlia zijn een goede keuze.

Slakken

Slakken wringen zich door alle spleten en kieren van je tuinkas en kunnen zo ook je plantjes in mum van tijd kaal eten. Tomaten hebben hier meestal geen last van – slakken vinden tomaten niet lekker. Het frisse groen van komkommer, paprika’s en aubergines kunnen ze wel smaken. Check regelmatig of je geen vraat ziet, want vanaf ze de groeipunt opgegeten hebben zullen de meeste planten stoppen met groeien.

 

 

Heb je kippen? Of eenden? Laat ze in de winter lekker scharrelen in je moestuin. Alle slakken eitjes en baby slakjes smullen ze met plezier op. Of loop zelf een rondje door de tuin, verzamel de slakken in een pot en zet ze enkele straten verder uit in de natuur

Phytophtora (aardappelziekte)

Dé meest gevreesde ziekte voor alle tomatenliefhebbers. Deze schimmel is zeer hardnekkig en als je hem éénmaal gehad hebt en de schimmelsporen in de grond zitten, is het moeilijk om er nog van verlost te geraken. Vanaf je een plant ziet met een donkere vlek op het blad, is het aangeraden om dit blad onmiddellijk te verwijderen zodat de overige planten niet aangetast worden.

Je kan ervoor kiezen om elke twee weken lavameel te verstuiven over je planten. Lavameel droogt schimmelsporen uit, waardoor die minder kans hebben om zich te ontwikkelen tot een heuse plaag. Bovendien moet je tomaten onder een afdakje of in de tuinkas kweken, want natte bladeren stimuleren de verspreiding van schimmels.

 

 

Geschreven door Sofie Maes

Buitenmens met passie voor natuurlijk moestuinieren met kwaliteitsvolle materialen en producten. Zot van tomaten, pepers en pompoenen in allerlei vormen en kleuren. Kippenliefhebber en -knuffelaar, de eitjes zijn mooi meegenomen. Maakt samen met haar 2 dochters graag haar handen vuil om vervolgens lekker te koken met de overvloedige oogst.
Naar website Meer berichten

Meer van Sofie Maes

Voorzaaien

Ik kan binnen niet álle moestuinplanten kwijt, anders kunnen we binnenkort niet meer aan de ontbijttafel omdat die gevuld staat met trays en potjes in allerlei vormen en maten. Ik gebruik daarom mijn ACD® tuinkas als voorzaaiplaats.

Lees meer

Combinatieteelt in de moestuin

Lees meer

Een kas geeft je planten een voorsprong!

Wat een leuk zonnig weertje. De vogels beginnen te fluiten en maken nestjes in struiken en bomen. Bijen zoemen rond mijn oren wanneer ik in de moestuin klusjes opknap. En de vlinders, ja, die zijn ook al wakker geworden.

Lees meer