Verwarming kas

Verwarming kas

In de zomer is er veel warmte, terwijl die in de winter kunstmatig moet worden aangevoerd. Kassen zijn passieve zonverzamelaars en ze doen heel goed werk! In de kas stijgt de temperatuur heel sterk als de zon er op schijnt. Zonder ventilatie en/of afscherming kan de temperatuur zo oplopen dat deze dodelijk is voor de planten. De kortegolfstralen van de zon gaan door het glas en verwarmen grond, tabletten en muren. Warmte wordt als lange golven teruggekaatst, die niet door het glas naar buiten kunnen. Dus stijgt de temperatuur.

Een folietunnel wordt niet zo heet omdat die teruggekaatste lange golven wel door plastic gaan en het licht er ook diffuus in komt. In de winter wordt de hoek tussen het glasoppervlak en de zonhoogte belangrijk als de zon lager staat en de lichtintensiteit minder is. Schuine wanden laten het licht onder een rechte hoek binnen en daardoor komt er meer licht door het glas heen. Met zaailingen, stekken, geïmporteerde opgepotte planten, om het fruit te rijpen en andere … ze zijn totaal afhankelijk van u voor hun verzorging. Een gecontroleerde klimaatregeling zorgt er constant voor dat uw planten sterk en gezond blijven, wat ook meer oogst betekend en meer weerstand tegen ziektes. De warmte zorgt voor groei het hele jaar door.

Verwarming is zeker noodzakelijk indien de kas gebruikt wordt voor het overwinteren van doorlevende, vorstgevoelige planten in het algemeen, pelargoniums, oude struiken van fuchsia’s, enz. Wij letter er op dat we voldoende verse luchttoevoer voorzien. Het is heel belangrijk om een aangepaste temperatuur te verzekeren naar gelang het soort planten welke u in de kas kweekt. Criteria bij de keuze zijn: het vermogen moet voldoende groot zijn, de aankoopprijs en de eenvoud van gebruik en onderhoud. Indien u gekozen heeft voor een aansluiting op het elektriciteitsnet, is een elektrische kachel een zeker, praktisch en efficiënt hulpmiddel. Deze zijn uitgerust met een thermostaat waardoor we kunnen besparen op energie.

Elektrische kachels vragen geen onderhoud en wij hoeven niet constant te denken aan het heraanvullen van brandstof. Ze zorgen eveneens voor een goede luchtcirculatie. Gebruik van een min/max thermometer om na te zien indien de gewenste temperatuur behouden werd gedurende gans de nacht. U kan dezelfde toestellen eveneens gebruiken voor het ventileren in de zomer waarbij de verwarmingfunctie wordt uitgeschakeld. De isolatie van de kas zorgt voor een aanzienlijke besparing op de verwarmingskosten.

De investering voor een goede isolatie wordt op geen tijd afgeschreven. De meest efficiënte methode is onmiddellijk een kas aanschaffen met dubbelwandige polycarbaat. De meerprijs wordt, bij intensieve verwarming, snel terugverdiend. In geval u over een glazen kas beschikt, adviseren wij u het gebruik van onze 3-wandige noppenfolie. Elke luchtbel (nop met 30 mm doorsnede) zit gevangen tussen 3 lagen folie. Naast een hele goede isolatie biedt deze folie eveneens het voordeel dat de hoeveelheid licht haast niet wordt verminderd. De noppenfolie kan heel eenvoudig worden aangebracht (en achteraf terug verwijderd) met behulp van snapshots (deze bevestigingen worden met een halve draai in het aluminium-profiel bevestigd). De noppenfolie houdt wel zo’n 15 % licht tegen.

Meer berichten

Goede voornemens

Lees meer

KAS OPRUIMEN IN HET NAJAAR – DEEL 2

De zomer is voorbij en het najaar is begonnen. Het is tijd om je hobby kas op te ruimen en klaar te maken voor de winter. In twee blogs ga ik jullie meenemen in hoe ik mijn kas opruim, schoon maak en poets voordat de winter gaat beginnen.

Lees meer

Wat is veiligheidsglas?

Veiligheidsglas (of gehard glas) wordt gemaakt door een warmtebehandeling, gevolgd door een snel afkoelingsproces dat de sterkte van het glas verbetert en de manier waarop het breekt verandert.

Lees meer