Najaar in de kas

Najaar in de kas

Grote schalen vol kleurige tomaten met geurende basilicum erover gesnipperd, de eerste struikboontjes van het jaar, geroosterde aubergine en heerlijk gegrilde paprika’s, ratatouille, tzatziki, gevulde paprika’s, lekker pittige saus van pepertjes in alle kleuren, snackkomkommers om kleine hongertjes te stillen, passata en komkommers in’t zuur. In de zomer beloont de kas ons uitbundig met al het lekkers dat er groeit, maar wist je dat de veel langere periode die de zomer omsluit voor een veel diverser aanbod aan groenten kan zorgen? Bietjes, raapjes, venkel, koolrabi, bladkool, radijsjes, sla in alle kleuren, smaken en texturen, verse knoflook, uitjes en kruiden. Ook in de wintermaanden kook ik dagelijks uit de kas. Heb je de deur al achter je dichtgetrokken, keer dan maar snel terug op je stappen!

Heb je nog tomatenplanten in de kas staan en zien ze er nog gezond uit dan mogen ze gerust blijven. Haal alle bladeren onder de laatste afrijpende vruchten weg. Alle energie kan nu naar de vruchten en de grond eronder krijgt weer licht. Wanneer de planten ziek worden of alle vruchten zijn geoogst knip je de stengel iets onder de grond af en gooi je de planten op de composthoop. Verwijder de mulchlaag en breng wat compost aan tussen de planten, geef daarna water en klaar.

Eind juli start ik met groenten voor te zaaien om in de kas uit te planten, bloemkool, broccoli, palmkool, snijbiet, venkel, koolrabi, raapjes, sla … Al deze plantjes mogen nu eindelijk uitgeplant worden. Heb je niks voorgezaaid dan kan je waarschijnlijk nog terecht in het plantencentrum, maar je kan ook nog heel wat zaaien: rucola, mosterdblad, tuinbonen, vroege erwten, worteltjes, radijsjes, sla, spinazie, koriander, raapsteeltjes, dille, veldsla, kervel, snijbiet, winterpostelein, tuinkers, …uit met voldoende aarde en geef ze een plekje in de kas.

De blaadjes en andere groenten zullen snel kiemen, maar in de winter zal hun groei zo goed als stilstaan. Dus oogst niet te enthousiast in het begin. Maar in het voorjaar, wanneer de dagen lengen hernemen al snel hun groei. Blijf geregeld water geven, je spoelt zo alle opgestapelde zouten uit en vult het tekort aan dat tijdens de zomer is ontstaan.

Geschreven door Madame ZsaZsa

Mme Zsazsa schrijft –altijd met groenten in de hoofdrol- al zo’n 15 jaar blogs, boeken en columns voor kranten en magazines. Maar veel liever dan binnen te zitten maakt ze overdag haar handen vuil in de moestuin en serre terwijl ze mijmert over het eten dat ‘s avonds op tafel komt.
Naar website Meer berichten

Meer van Madame ZsaZsa

De tuinkas eind augustus

Hoewel sommige dagen nog flink zomers aanvoelen is de herfst bij moment al tastbaar. Vooral wanneer de wekker afloopt. Sinds wanneer is dat nog zo donker om zeven uur?

Lees meer

6 Komkommers

Komkommers zijn de perfecte zomergroente, ze zorgen voor een frisse bite in elk slaatje, je kan er tzatziki en gazpacho mee maken en je kan er zelfs je drankje mee pimpen.

Lees meer

Over krulkoppen en andere problemen, wat de tomaten ons leren in juni

Er is nog nooit een moestuinier geweest die zei: Nu weet ik alles! Pas op, er zijn er wel die het denken, dat hebt ge overal. Maar meestal zijn zo’n mensen net slim genoeg om die gedachte niet uit te spreken.

Lees meer