Over krulkoppen en andere problemen, wat de tomaten ons leren in juni

Over krulkoppen en andere problemen, wat de tomaten ons leren in juni

Er is nog nooit een moestuinier geweest die zei: Nu weet ik alles!
Pas op, er zijn er wel die het denken, dat hebt ge overal. Maar meestal zijn zo’n mensen net slim genoeg om die gedachte niet uit te spreken.

Ik heb dit jaar al weer vanalles geleerd, bijvoorbeeld dat de grond in uw kas ook in de winter beter geregeld wat water krijgt. Larfjes en poppen van oa witte vlieg en de rupsen van heel wat motten vinden droge grond een geweldige plaats om te overwinteren. Ik ontdekte dat toen ik opzocht waarom al die rupsen ineens ‘s nachts de sla en het loof van de worteltjes opaten. Ze vonden het er gewoon tof.

En deze week leerde ik ook al bij. Van de 88 tomaten die ik begin vorige maand plantte zijn er twee die -in tegenstelling tot wat ze als stamtomaat zouden moeten doen- helemaal niet de hoogte in gaan, straffer nog, ze zijn er op een kleine halve meter uit zichzelf mee gestopt in een tros. Raar. Nog nooit gezien. Maar toen ik een foto postte op Instagram bleken er wel meer mensen last van te hebben. Wat de precieze oorzaak is, dat durfde niemand beweren, maar het schijnt vooral voor te komen bij erfgoedrassen, zeker als je wat ouder, misschien uitgeput zaad gebruikt. Dat zou in mijn geval wel kunnen kloppen… Ook gieten met te koud water zou een reden kunnen zijn, ook al eentje die ik kan afvinken.

     

Gelukkig geef ik niet al mijn overschotten weg, maar zet ik altijd wat reserve-exemplaren aan de kant om ongelukjes in te dekken. Zo knak ik elk jaar minstens één plant af bij het dieven of zwiep ik er omver met de tuinslang. Spijtig genoeg verwaarloosde ik ook dit jaar de reserve-exemplaren en plant ik ook nu weer kneusjes uit. Ik zet ze voor de zekerheid maar gewoon naast de twee rare snuiters, je weet nooit dat er toch niet plots een dief zal beginnen groeien die het alsnog overneemt!

Dan, een ander probleem. Misschien vraagt u zich af waarom al die tomaten al een paar weken zo’n gekrulde top hebben? Wel, dat fenomeen heeft wel een naam: krulkoppen. In tegenstelling tot het -voorlopig- naamloze fenomeen van hierboven gaat dit wel over. De planten weten tijdelijk met al hun energie geen blijf zodat hun kop er van gaat krullen. Krulkop. Zodra de planten vruchten beginnen vormen en ze hun energie hierin kwijt kunnen gaat het vanzelf over. Dit wist ik al, maar het meeste, dat weet ik dus nog niet.

Geschreven door Madame ZsaZsa

Mme Zsazsa schrijft –altijd met groenten in de hoofdrol- al zo’n 15 jaar blogs, boeken en columns voor kranten en magazines. Maar veel liever dan binnen te zitten maakt ze overdag haar handen vuil in de moestuin en serre terwijl ze mijmert over het eten dat ‘s avonds op tafel komt.
Naar website Meer berichten

Meer van Madame ZsaZsa

Najaar in de kas

In de zomer beloont de kas ons uitbundig met al het lekkers dat er groeit, maar wist je dat de veel langere periode die de zomer omsluit voor een veel diverser aanbod aan groenten kan zorgen?

Lees meer

De tuinkas eind augustus

Hoewel sommige dagen nog flink zomers aanvoelen is de herfst bij moment al tastbaar. Vooral wanneer de wekker afloopt. Sinds wanneer is dat nog zo donker om zeven uur?

Lees meer

6 Komkommers

Komkommers zijn de perfecte zomergroente, ze zorgen voor een frisse bite in elk slaatje, je kan er tzatziki en gazpacho mee maken en je kan er zelfs je drankje mee pimpen.

Lees meer