De eerste tomaten in de hobbykas

De eerste tomaten in de hobbykas

Wat een ontzettend lekker weertje is het toch. De zon en lekker buiten zijn doen mij echt heel erg goed. Ik kan dan ook niet stil zitten en bedenk ieder vrij moment wel iets om te doen. Gelukkig verveel ik me nooit met een moestuin in mijn achtertuin en een volkstuin van 100 m2. Bij het schrijven van deze blog heb ik nét de eerste tomaten naar de grote hobby kas verhuisd. Wat een mooi aanzicht!

Een grote rode hobby kas vol met tomaten… Dat is een droom van mij die dit jaar uit gaat komen. Ik vind het erg leuk om een aantal verschillende varianten uit te proberen, waar ik vervolgens op het einde van het seizoen ook weer mijn eigen zaden van verzamel.
Dit jaar ben ik gegaan voor 4 verschillende tomaten: Cherry, Roma, Yellow pear en Black cherry.

Nadat de zaailingen binnenshuis waren opgekomen, werd het een week geleden tijd voor een eigen potje. De zaailingen waren al aardig groot geworden en hadden een mooi wortelstelsel gemaakt. Het verhuizen naar een eigen potje is altijd een leuk moment, want vanaf dat moment zie je de plantjes iedere dag groter en sterker worden. De plantjes staan in groepen samen in een grote platte bak, zodat bij het water geven het overtollige water niet verloren gaat. Ik giet voorzichtig water in de platte bak, zodat de wortels opzoek gaan naar water, zich beter verspreiden en uiteindelijk voor een stevige basis zorgen.

Tip: Geef altijd water bij de voet van de plant! De tomatenplanten zijn erg gevoelig voor water en regen, vandaar dat je ze beter beschut in een tuinkas kunt zetten. Op deze manier voorkom je schimmelvorming en bescherm je je oogst.

 

     

Vandaag vond ik het tijd om de zaailingen te verhuizen naar de hobby kas. Ze zijn in 1 week tijd zo ontzettend hard gegroeid. Het was dan ook een uitdaging om ze te vervoeren naar de volkstuin. Voor mij is dit het eerste jaar dat ik tomaten groei in de volle grond. Voorheen deed ik dit altijd in potten, maar sinds dat ik dit moestuin seizoen een hobby kas op mijn volkstuin heb, wilde ik het graag eens in de volle aarde proberen. Ik ben benieuwd!

     

Voordat ik wist welk plantje waar zou komen, heb ik eerst een verdeling gemaakt met de zaailingen in de potjes. Zo kon ik gemakkelijk zorgen dat er genoeg ruimte tussen de planten zou blijven en het andere deel van de hobby kas gereserveerd blijft voor komkommer en aubergine. Het is belangrijk om je tomatenplant goed op te binden voor stevigheid. Dit kan op verschillende manieren met bijvoorbeeld een stuk touw, tomatenspiralen of bamboestokken. Wanneer je geen stevigheid creëert voor de plant, zal je snel genoeg zien dat de plant omkiept en het gewicht van de tomaten niet kan dragen.

     

De komende tijd zal ik regelmatig in de kas te vinden zijn om te kijken hoe het met de tomatenplanten gaat, om mijn komkommer zaailingen uit te planten en de aubergines in de gaten te houden. In een volgende blog zal ik jullie meenemen in alle extra klusjes die bij het houden van tomaten komen kijken, zoals dieven, zelfbestuiving, opbinden en uitdunnen.

 

Geschreven door Mijn Moestuin - Mijn Passie

Mijn moestuin = mijn passie! In het zonnige zuiden van Nederland verbouw ik sinds 2015 mijn eigen groenten, kruiden en bloemen. Samen met jullie, mijn mede-moestuiniers, wil ik een kleurrijke wereld kunnen behouden!
Naar website Meer berichten

Meer van Mijn Moestuin - Mijn Passie

KAS OPRUIMEN IN HET NAJAAR – DEEL 2

De zomer is voorbij en het najaar is begonnen. Het is tijd om je hobby kas op te ruimen en klaar te maken voor de winter. In twee blogs ga ik jullie meenemen in hoe ik mijn kas opruim, schoon maak en poets voordat de winter gaat beginnen.

Lees meer

Kas opruimen in het najaar - deel 1

De zomer is voorbij en het najaar is begonnen. Het is tijd om je hobby kas op te ruimen en klaar te maken voor de winter. In twee blogs ga ik jullie meenemen in hoe ik mijn kas opruim, schoon maak en poets voordat de winter gaat beginnen.

Lees meer

Oogsten, oogsten en nog meer oogsten in de kas

In de maand augustus staat het oogsten in de moestuin centraal en in deze blog specifiek de oogst uit mijn hobby kas. De eerste vruchten zijn rijp, het zonnetje schijnt en dat betekent: oogsten maar! En hoe vaker je oogst: hoe meer vruchten je planten gaan produceren. Oftewel: oogsten = meer vruchten.

Lees meer