Het voorjaar in de kas, haal eruit wat erin kan zitten!

Het voorjaar in de kas, haal eruit wat erin kan zitten!

Altijd plezier

Het is altijd weer een plezier om in de kassen binnen te komen, zeker overdag natuurlijk. (Hoewel de kas zijn romantiek ook al heeft bewezen op nazomeravonden bij kaarslicht, maar daarover meer later op het jaar) Het minste zonnestraaltje, en die zijn er zeker wel in de eerste maanden van het jaar warmt de kas al snel op tot een aangename plaats om werken. Op sommige dagen zelfs in t-shirt! Dat werken kan overigens alle kanten uit in de kas, het hoeft niet altijd met potgrond en zaadjes te zijn want wat geeft er nog langer plezier dan tomaten? En meer vreugde dan een bloemkool? Een tafeltje met bankje! Ik doe hier vanalles: schrijven, rustig alleen ontbijten, gezellig samen eten, naar de kippen kijken… Ik kan het iedereen aanraden om zo’n hoekje in zijn kas te proppen, uren plezier heb je van die paar vierkante meter!

Maar goed, ondertussen kan er ook écht getuinierd worden. Wanneer je het een beetje goed aanpakt kan je nu de kas nog volzaaien en -planten met groenten en kruiden om nog te oogsten voor je de tomaten, komkommers, pepers en paprika’s plant.

Na jaren verschillende indelingen getest en gehertest te hebben kom ik bij de volgende logische indeling uit. Op één deel komen de tomaten (op het plannetje C) en op het andere deel komen de pepers en paprika’s (A) en de augurken en komkommers (B).
> afbeelding onderaan blog

       


Nu de logica:

Het C-bed met de tomaten wordt eerder op het jaar volgeplant dan de A- en B-bedden waar pas in mei of soms juni de pepertjes en paprika’s de grond in gaan. Dus op het C-bed komen in het vroege voorjaar de groenten en kruiden die sneller groeien (want ze moeten dus ook sneller weg). Op het plannetje zie je ook “bed” E, D en F. D&E zijn geen bedden, maar een zaaibak en zaaitafel die aan de ramen van de kas hangen, deze twee zijn ideaal om groenten, kruiden en bloemen in voor te kweken. Hoewel je er ook snelgroeiende groenten zoals radijs of spinazie in zou kunnen telen, maar dat doe ik dan weer eerder onder mijn koude bakken die in de moestuin staan. > afbeelding onderaan blog

 

Aardappelen, wortelen en witloof zaai

Deze plant ik in grote potten (F) die in de kas blijven tot ze geoogst worden. Ik heb in het verleden wel eens aardappelen in de volle grond van de kas geteeld, maar kwam dan toch in problemen met de volgende teelt die eigenlijk al de grond in moest. Dus nu doe ik het al een paar jaar zo en eigenlijk werkt het veel beter omdat de grond in de potten veel sneller opwarmt.

Laat je op het eerste zicht niet afschrikken door de namen die boven de groenten staan. Omdat het ook in de kas belangrijk is om vruchtwisseling toe te passen deel ik de groenten in groepjes in naargelang hun familie. Elk jaar schuif ik de groepen één plekje door zodat beestjes of andere plagen die in de grond zitten minder schade kunnen aanrichten. Wanneer je je aan deze indeling houdt hoef je hier zelf niet over na te denken, maar wil je er toch meer over lezen dan kan dat in elk goed moestuinboek. Ik kan je ten zeerste De Moestuin Van Mme Zsazsa aanbevelen.

 

Geschreven door Madame ZsaZsa

Mme Zsazsa schrijft –altijd met groenten in de hoofdrol- al zo’n 15 jaar blogs, boeken en columns voor kranten en magazines. Maar veel liever dan binnen te zitten maakt ze overdag haar handen vuil in de moestuin en serre terwijl ze mijmert over het eten dat ‘s avonds op tafel komt.
Naar website Meer berichten

Meer van Madame ZsaZsa

Najaar in de kas

In de zomer beloont de kas ons uitbundig met al het lekkers dat er groeit, maar wist je dat de veel langere periode die de zomer omsluit voor een veel diverser aanbod aan groenten kan zorgen?

Lees meer

De tuinkas eind augustus

Hoewel sommige dagen nog flink zomers aanvoelen is de herfst bij moment al tastbaar. Vooral wanneer de wekker afloopt. Sinds wanneer is dat nog zo donker om zeven uur?

Lees meer

6 Komkommers

Komkommers zijn de perfecte zomergroente, ze zorgen voor een frisse bite in elk slaatje, je kan er tzatziki en gazpacho mee maken en je kan er zelfs je drankje mee pimpen.

Lees meer