2020: mijn volkstuin en nieuwe hobbykas

2020: mijn volkstuin en nieuwe hobbykas

Het nieuwe jaar is begonnen en dat betekent nieuwe moestuin plannen. In 2019 heb ik jullie door middel van een aantal blogs een kijkje gegeven in mijn achtertuin waar de Prestige Piccolo P03 van ACD® als het pronkstuk in mijn moestuin staat te schitteren. Het jaar 2020 staat voor mij voor grotere plannen. Na veel voorbereidingstijd is het moment eindelijk daar. In 12 blogs, heel veel foto’s en video’s ga ik jullie dit jaar meenemen in alles wat er gebeurt rondom mijn volkstuin en de schitterende, rode Prestige S104H van ACD® die sinds een aantal weken in mijn trotse bezit is. Ik zie het zelf als een soort dagboek waarbij allerlei zaken aan bod gaan komen, zoals kweektips, bijpassende producten, onderhoud, aandacht voor het milieu en vooral hoe ik met passie mijn hobby uitvoer.

Mijn moestuin is mijn passie en als een kind zo blij ben ik met mijn nieuwe hobbykas. Het is echt een droom die uitkomt! Bijzonder en uniek aan deze variant zijn de schuine wanden die voor vele voordelen zorgen, namelijk:

 • Een verminderde winddruk waardoor de wind gemakkelijker over de hobbykas heen gaat
 • Een stabielere constructie, want het gewicht van het dak wordt beter verdeeld
 • Grotere grondoppervlakte
 • Meer en betere licht- en warmteopvang: hoe meer licht, hoe beter het resultaat!

De Prestige S104H is in vergelijking met de Prestige Piccolo P03 een stuk groter, bijna drie keer zoveel oppervlakte.

 • Naam: Prestige S104H
 • Kleur: ART 401004 – Coating RAL 3002
 • Oppervlakte: 9,12 m²
 • Afmetingen: 3,06 x 2,98 m
 • Nokhoogte: 2,37 m
 • Goothoogte: 1,72 m
 • Deuropening: 1,85 x 0,68 m
 • Glas: 4mm veiligheidsglas

Ik moet nog goed nadenken hoe ik deze plek zo optimaal mogelijk kan benutten, maar first things first.. Voordat ik kon gaan starten met mijn moestuinplan, moest de kas eerst opgebouwd worden. Begin januari werd deze in een zelfbouwpakket afgeleverd bij mijn volkstuin. Grote dozen met alle (rode) aluminium onderdelen, glasplaten en onderdelen moesten een tijdelijke plek krijgen op mijn 100 m2 volkstuin. Samen met wat hulptroepen waren de onderdelen snel uitgeladen en kon het opbouwen beginnen.

We hadden een heel weekend gereserveerd om de kas op te zetten. Bepakt met een montage set bestaande uit een zuignap, speciale schroevendraaier en een schaar, overig gereedschap, koffie, broodjes en snacks zijn we begonnen met het vrijmaken van de oppervlakte waar de kas komt te staan. De fundering is zelfdragend, maar hiervoor is het belangrijk dat de ondergrond helemaal recht gemaakt wordt. Een scheve fundering = een scheve tuinkas.

       

Daarna gingen we aan de slag met het maken van de frames, waarbij we eerst alle onderdelen op de juiste plek hebben gelegd om zo de vorm duidelijk te krijgen. Stap voor stap de handleiding gevolgd en binnen no-time zaten de frames in elkaar. Bij het in elkaar zetten van de frames is het erg handig om meerdere hulptroepen te hebben, zodat een paar mensen alles op zijn plek kunnen houden en er tegelijkertijd geschroefd kan worden.

Tip: Zorg dat je genoeg helpende handen hebt bij het gehele proces. Het opbouwen van een glazen kas is een two-man job, maar vele handen maken licht werk! Daarnaast is de bijpassende montage set ontzettend handig, want deze bevat precies alle tools die je nodig hebt.

Daarna was het tijd om de glasplaten op hun plek te zetten. Een erg secuur klusje, omdat glas nu eenmaal fragiel is. Ik vond dit dan ook erg spannend, maar met behulp van een goede zuignap hebben we de glasplaten een voor een op de juiste plek gezet en vastgemaakt met de zwarte strips. Als laatste nog de deur, hordeur, het dakraam, twee schappen en de zaaitafel en de kas was compleet!

Mijn rode hobbykas staat nu mooi te schitteren op de volkstuin. De komende tijd moeten er nog veel kleine klusjes gebeuren, zoals bijvoorbeeld het maken van een regengoot en nieuwe paden, maar gelukkig heb ik daar nog even de tijd voor. Naast die klusjes ga ik ook aan de slag met het maken van een moestuinplan om zo mijn ruimte zo optimaal mogelijk te kunnen gebruiken en groente/fruit te kunnen kweken die 100% biologisch is. Jullie kunnen alles volgen via mijn social media kanalen.

Samen met ACD® ga ik dit avontuur in 2020 aan. Wil je ook een serre of kas aanschaffen?

Stuur een mailtje naar info@acd.eu

Geschreven door Mijn Moestuin - Mijn Passie

Mijn moestuin = mijn passie! In het zonnige zuiden van Nederland verbouw ik sinds 2015 mijn eigen groenten, kruiden en bloemen. Samen met jullie, mijn mede-moestuiniers, wil ik een kleurrijke wereld kunnen behouden!
Naar website Meer berichten

Meer van Mijn Moestuin - Mijn Passie

KAS OPRUIMEN IN HET NAJAAR – DEEL 2

De zomer is voorbij en het najaar is begonnen. Het is tijd om je hobby kas op te ruimen en klaar te maken voor de winter. In twee blogs ga ik jullie meenemen in hoe ik mijn kas opruim, schoon maak en poets voordat de winter gaat beginnen.

Lees meer

Kas opruimen in het najaar - deel 1

De zomer is voorbij en het najaar is begonnen. Het is tijd om je hobby kas op te ruimen en klaar te maken voor de winter. In twee blogs ga ik jullie meenemen in hoe ik mijn kas opruim, schoon maak en poets voordat de winter gaat beginnen.

Lees meer

Oogsten, oogsten en nog meer oogsten in de kas

In de maand augustus staat het oogsten in de moestuin centraal en in deze blog specifiek de oogst uit mijn hobby kas. De eerste vruchten zijn rijp, het zonnetje schijnt en dat betekent: oogsten maar! En hoe vaker je oogst: hoe meer vruchten je planten gaan produceren. Oftewel: oogsten = meer vruchten.

Lees meer