Witloof kweken

Witloof kweken

Witloof kweken: een gastronomische groente

Reeds in 1568 publiceerde Rembert Dodoens in zijn Cruydtboeck een tekening van de bitterpeen of chicoreiwortel. Rond 1830 ontdekte men dat de wortels, die lang in een schuur gelegen hadden, wit lekker loof kregen. Toen was het een van de weinige groenten die men in de winter kon telen, destijds een ongekende luxe. De productie kwam op gang, en in 1867 begon het witloof aan de verovering van Brussel, vanaf 1883 lag het witloof ook in de Parijse hallen. Steeds meer mensen gingen witloof kweken.

Witloof kweken in de grond

Witloof kweken is zeer arbeidsintensief. In mei worden de wortels gezaaid, en de jonge plantjes worden uitgedund met de hand. Na een 20-tal weken wordt het lof afgesneden tot op 2 cm van de kraag weg. De geoogste wortels worden dan in het najaar ‘bestorven’: ze gaan in een soort winterslaap. Witloof is een tweejarige plant, en zal dan ook pas in de lente weer gaan groeien. Tijdens deze besterving moet de wortel vorstvrij gehouden worden. Ze worden ingetafeld: de wortels worden in de volle grond rechtop naast elkaar gezet in bedden van zo’n 3 meter breed. Er bovenop komen eventueel nog stro en jute. In die tafels zit een buizensysteem dat aan een kolenkacheltje hangt en de grond warmt. Zo ‘forceert’ de boer de wortels zodat hun biologische klok dan in de winter al denkt dat het lente is. Maar dat vuur mag wel nooit doven … Vervolgens komt er een mini-kas over het bed zodat de zon de tafel opwarmt. Het geheim zit hem in de temperatuurcontrole. Als die niet goed is, verloopt de groei te vlug of te traag en dan is er kwaliteitsverlies. Het witloof in de bedden wordt nooit gesproeid of behandeld. Als een tafel oogstklaar is, wordt de mini-kas verwijderd en het ‘langen’ kan beginnen. De witloofstronken worden voorzichtig van de wortel gebroken. Het seizoen loopt van september tot mei.

Witloof kweken op water

Steeds meer kwekers schakelen over op waterloof, hydrocultuur. Dit witloof smaakt minder bitter en romiger. En naar water, volgens de traditionalisten. Hier worden de wortels op de klassieke manier gekweekt, maar men gebruikt veel hydriderassen die eenvormige stronken geven. Het besterven van de wortels gebeurt in koelcellen waarin met de temperatuur gespeeld wordt. Zo wordt het moment van de oogst perfect gepland. Dan worden de wortels in waterbakken van 120 bij 90 cm gezet, en die stapelt men op elkaar. Het water loopt van de bovenste tafel naar de onderste. In tegenstelling tot andere hydroculturen worden aan dit water slechts weinig voedingsstoffen toegevoegd. De stronk haalt die immers uit de wortel. Na een drietal weken kan men oogsten.

Goed witloof

Een goede stronk ziet er fris uit, en is niet zwaar verkleurd aan de bladrand. De top van de stronk moet mooi gesloten zijn, en alle bladeren moeten mooi aansluiten. Het buitenste blad moet driekwart van de stronk bedekken. De stronken zijn tussen 11 en 16 cm lang. De kleinere chiconettes, zijn 9 cm lang. U bewaart witloof het best op een koele, donkere plaats zoals de groentelade van de koelkast. In een open of geperforeerde papieren of plastic zak blijft het ongeveer een week goed. Goed witloof moet wat bitterheid bevatten. Die hangt voornamelijk af van het ras en zit grotendeels in de buitenste bladeren en in de kegelvormige harde basis. Op deze bittere toon kunt u makkelijk een gerecht bouwen. Witloof bevat veel mineralen en is erg voedzaam. Per 100 gram zitten er o.a. 3,3 gram voedingsvezels in, 3 mg koolhydraten, 1 g eiwitten en 5 mg vitamine C. De energetische waarde is 68 kJ (16 kcal). Witloof kunt u stomen, bakken, stoven, of rauw gebruiken. Losse blaadjes kunt u gebruiken als eetbare lepels voor aperitiefhapjes. Witloof is een dankbare groente. U kunt er veel meer mee dan witloofsoep en gratin.

Witloofwortels leveren energie

GreenWatt, een spin-off van de universiteit UCL (te Leuven, België), heeft een warmtekrachtkoppelingcentrale in gebruik genomen in Nijvel (België). Witloofwortels worden daarbij als brandstof gebruikt en leveren biomethaan op die worden omgezet in stroom en warmte voor het witloofbedrijf Julowa en de nabijgelegen drukkerij van Rossel. Voor energie is de witloofkweker Julowa nu 100 procent zelfbedruipend. De centrale bespaart 440 ton CO2 per jaar. De investering is over 4 jaar terugverdiend. WITLOOF het witte goud.

Meer berichten

Zaden en plannen voor het nieuwe seizoen

Het nieuwe moestuinseizoen is voor mij nu dan echt van start gegaan. Om jullie mee te nemen in dit proces, heb ik een onderscheid gemaakt in drie verschillende stappen.

Lees meer

Overwinteringskas

De overwinteringskas is een goede optie voor beginners of tuiniers die niet veel tijd hebben. Extra's zijn niet nodig, omdat het openen van de ramen voor frisse lucht en water geven met de hand gedaan kunnen worden.

Lees meer

“ACD®, al meer dan 30 jaar lang, buiten leven met het comfort van binnen.”

ACD® mocht vorig jaar 30 kaarsjes uitblazen en zetten de evolutie die ons bedrijf doormaakte even op een rijtje. Van een trendy showroom, tot een uitgebreid dealernetwerk met als doel steeds opnieuw innoverende producten te creëren inspelend op de tuintrends. Eerlijk kweken, een gezonde levensstijl, de dagelijkse sleur even ontvluchten of gewoon heerlijk vertoeven in de tuin, het zijn zaken waar we naartoe streven. ACD® uit Roeselare helpt jou hierbij met zijn productengamma.

Lees meer