Schorseneren kweken

Schorseneren kweken

De schorseneer werd voor de 2de wereldoorlog vrij algemeen gekweekt en gegeten

In de 2de helft van de vorige eeuw raakte deze groente echter in diskrediet. Bij het schillen van de langwerpige, donkere wortels komt namelijk een kleverig melksap vrij. Dit feit heeft de groente de bijnaam ‘keukenmeidenverdriet’ of ‘huisvrouwenleed’ opgeleverd. Een andere bijnaam is lovender: winterasperge of asperge van de armen. Het geeft aan dat schorseneer ondanks alles toch een nobele groente is. Schorseneren bevatten bovendien veel van hun koolhydraten onder de vorm van inuline en zijn dan geschkt voor diabetici.

Hoe schorseneren kweken?

Schorseneren worden het best op zandgrond geteeld. Op zware gronden lukt het soms moeilijk om mooie rechte wortelen te telen. Er wordt ter plaatse gezaaid tussen eind maart en half mei. Bij te vroeg zaaien kunnen de planten gaan bloeien, maar de wortels blijven wel eetbaar. De meest gebruikte afstand tussen de rijen is 25 of 30 cm en in de rij 7 à 10 cm. Leg de zaden per twee samen. Schorseneer behoort tot dezelfde plantkundige familie als sla, andijvie, artisjok en kardoen. Schorseneer is echter weinig gevoelig voor bodemgebonden ziekten of plagen. Zoals alle wortelgewassen is een overdadige stikstofbemesting nefast. Dit resulteert immers in een eerder weelderige bladgroei en minder mooie wortelen. Laat een organische bemesting dan ook achterwege voor de teelt van schorseneren. Wees wel kwistig met kalium. Meeldauw en witte roest komen vaak voor in de teelt van schorseneer. Op zich vormen deze bladziekten geen groot probleem daar we enkel de wortelen nodig hebben. Oogsten kan beginnen vanaf eind september. De wortels zijn evenwel winterhard en kunnen de gehele winter -zolang de grond niet bevroren is- geoogst worden. De wortels kunnen tot 60 cm lang worden. Voorzichtigheid is bij de oogst geboden aangezien de wortelen gemakkelijk afbreken. Recht naar boven trekken is de boodschap.

Culinair

De schorseneerwortelen moeten eerst goed afgeborsteld worden alvorens u de schil gaat verwijderen. De schil kan met een gewoon dunschillertje verwijderd worden. U begint met schillen bovenaan en eindigt onderaan de wortel terwijl u de kop van de schorseneer vasthoudt. Bij het schillen merkt u waarom deze wortel de naam heeft meegekregen van keukenmeidenverdriet. De slijmstof die bij het schillen tevoorschijn komt, zorgt voor kleverige, vuile handen. Schillen onder een straal water houdt het ongemak binnen de perken. Leg de schorseneer na het schillen in water met een scheutje azijn om verkleuring tegen te gaan. Schorseneren worden vaak kort gekookt in water met azijn of citroen. U kunt ze ook koken in een mengsel van een derde water en twee derde karnemelk, waaraan u een laurierblaadje en zout toevoegt. De mogelijkheden in de keuken zijn ruim. De meest gekende toepassing is ongetwijfeld gekookt en opgediend met een bechamelsaus, maar schorseneren zijn ook rauw (geschild en geraspt) verschrikkelijk lekker. Schorseneren: een fantastische groente! De asperge voor de arme mens. Heeft een schitterende smaak, zoet en gronderig. Typisch een groente die veel mensen afschrikt, want die vraagt wel wat werk: afspuiten, wassen, schillen, koken. Heeft een specifieke smaak. Best gaar koken in melk, met een derde van de hoeveelheid water erbij. Als ze afgekoeld zijn, in stukken snijden en dan in boter bakken. Enkele keukenrecepten * schorsenerensoep – nodig: 300 gram schorseneren, 1 liter groentebouillon, peper en peterselie – bereiding: snij de schorseneren in stukken en laat ruim een half uur koken in de bouillon. Mix. Kruid af en voeg peterselie toe. De soep doet wat aan aspergesoep denken. * schorseneersalade – nodig: 500 gram schorseneren, sap van een halve citroen, 50 gram Parmezaanse kaas, 50 gram rode bieten (in reepjes), 1 krop andijvie, 100 gram kiemen. Voor de dressing: 6 eetlepels olijfolie, 3 eetlepels wijnazijn, peper, zout – bereiding: schil de schorseneren en blancheer ze in kokend water met citroensap en zout. Maak de dressing. Plus en was de andijvie. Meng de geblancheerde schorseneren, de andijvie en de rode bieten en breng op smaak met de dressing. Bestrooi met vers geschaafde Parmezaanse kaas.

Meer berichten

Kleurrijke ijsblokjes voor een zonnige zomerdag

Lees meer

Recept: zonnige focaccia

Kan je niet wachten tot de winter voorbij is? Met dit focaccia recept haal je in no time de zomer terug in huis, zelfs op een koude herfstdag! Wedden dat je je in Toscane waant?

Lees meer

Moestuinieren met kinderen

Heb je in de moestuin fleurige sierbloemen geplant voor de bijtjes, kan een kleine ukkepuk er niet aan weerstaan ze één voor één met veel zorg te plukken en in een vaasje te stoppen. Betekent dit dat moestuinieren met kinderen onmogelijk is?

Lees meer