Overwinteren kas

Overwinteren kas

overwinteren kas

Eigenaars van niet-winterharde planten kiezen er voor om deze te overwinteren in een kas of een oranjerie. ’s Zomers staan de planten op het terras. Tegenwoordig staan kuipplanten weer volop in de belangstelling. Niet alleen op of langs het terras, maar ook in een groepje in de tuin, langs een pad of op het gazon kunnen ze een aardig accent vormen. Na mei mogen de kuipplanten naar buiten. Ze verlangen over het algemeen een plaatsje in de zon. Geef ze zorgvuldig water en voorzie ze in het groeiseizoen van mest. In oktober moet ze overwinteren en gaan de planten de kas in, waar ze bij een lage temperatuur hun rustperiode doorbrengen. Ze worden weinig begoten, de grond mag echter niet geheel uitdrogen. Sommige planten vragen nogal wat plaats, maar in een lichte kas kunt u ze vrij dicht tegen elkaar zetten.

Planten overwinteren in de kas tijdens de winter.

De planten zijn in rust, bemesten is dus niet nodig. Geef ook niet te veel water. Bladverliezende soorten hou je droog, maar liefst niet poederdroog. Bij bladhoudende planten ligt het iets anders, zij verdampen ook gedurende de rustperiode. Geef minder water, maar hou de potkluiten vochtig. Sommige bladhoudende soorten zoals Callistermon, Myrtus en Leptospermum zijn zeer gevoelig voor te droge potkluiten. Een regematige controle van de vochtigheid van de aardkluit is noodzakelijk. Regelmatig controleer je de planten ook op ziekten, zieke plantendelen, uitgebloeide bloemen en dode bladeren en scheuten. De temperatuur hou je naargelang de soort rond 5 – 6 ° C. Warme kasplanten zoals avocado (avocado kweken), Cassia didymobotria, hibiscus rosa chinensis, Bougainvillea e.a. vragen 10 – 15° C. Er zijn tal van mogelijkheden om vorstgevoelige planten te overwinteren. Ideaal is als je beschikt over een kas die je tot 5 – 6° C kan verwarmen. De belangrijkste energiebronnen voor het verwarmen van de kas zijn petroleum, aard- of butaangas en electriciteit. Petroleum heeft als nadeel dat het bij verbranding giftige gassen en waterdamp afgeeft hetgeen ziekten in de hand kan werken. Er komt echter ook koolstofdioxide vrij dat de groei stimuleert. Petroleumkachels zijn relatief goedkoop, maar niet met een thermostaat regelbaar. Ook moet je ze regelmatig bijvullen en als ze uitgaan kan de pit gaan walmen. Gaskachels kan je aansluiten op de aardgasleiding, of op butagasflessen die je geregeld moet verwisselen. De beste oplossing is twee flessen tegelijk aan te sluiten met automatische overschakeling. De afgegeven warmte is vochtig. Gasverwarming is dan weer wel thermostatisch te regelen, maar niet zo nauwkeurig als electrische verwarming. Electriciteit levert meestal de minste problemen op. De warmte is droog, wat ’s winters helpt om ziekten te voorkomen. Ventilatiekachels zijn duurder dan petroleumkachels, maar meestal zijn ze voorzien van een thermostaat en ze zorgen in de zomer voor verkoeling. het leggen van een permanente electrische leiding is soms vrij duur en er blijft een kans op kortsluiting. Omwille van de kosten zou men de temperatuur enkele graden kunnen verlagen (2 à 3° C). Maar bepaalde ziekten zoals botrytis en andere schimmelziekten krijgen dan de kans zich te ontwikkelen en voor veel soorten heeft dit een negatieve invloed op de bloei. Een koude of niet verwarmde kas kan voor bepaalde soorten voldoen. Er zijn tussen de zuiderse planten, exemplaren die tamelijk veel vorst kunnen verdragen, maar gevoelig blijven voor koude en droge noorden- en oostenwind. In een niet verwarmde kas staan ze hiervoor beschut. Uitzonderlijk zal je dan moeten bijverwarmen wanneer de gevoeligheidsgraad voor die planten overschreden wordt. Daarbij denken we aan soorten zoals Lagerstroemia, Griselinia, Camellia, Pittosporum, Viburnem tinus, e.a. Bolgewassen en bladverliezende soorten zoals Datura, Erythrina, Dahlia, Fuchsia en Canna kun je overwinteren in een droge, donkere kas. Voorwaarde is dat je de temperatuur kunt sturen en de planten van tijd tot tijd omdraait zodat niet steeds dezelfde kant in de schaduw staat. Anders gaan blad en scheuten vervormen omdat ze steeds naar het licht zullen toegroeien. Je kan je al deze moeite besparen door tijdig stekken af te nemen van de moeilijke overwinteraars. De jonge stekken vormen mooiere planten, zeker als je een paar stekken in een pot zet.

Dahlia’s overwinteren

Geniet van de paar laatste dahliabloemen voordat de eerste nachtvorst komt, als er tenminste nog geen nachtvorst is geweest. Woont u niet in de buurt van de kust – waar het ’s winters vaak wat milder is – of tuiniert u op vochtige grond, graaf dan de knollen op nadat het blad door de eerst nachtvorst zwart is geworden. Knip de stengels 5 centimeter boven de knol af en laat de knollen in de schuur opdrogen zodat u achtergebleven aarde er goed af kunt halen. Begraaf ze daarna in een kistje met bijna droge potgrond en zet deze op een vorstvrije plek in een schuur of kas.

Nemen we het risico ?

De milde winters van de afgelopen jaren maken veel tuinliefhebbers overmoedig. Ze nemen het risico vorstgevoelige planten de hele winter buiten te laten staan. Veel planten zullen straks best wel weer uitlopen, maar door een periode van felle kou kan ook onherstelbare schade ontstaan en sommige planten zullen het zelfs helemaal niet overleven. Laat daarom geen waardevolle, vorstgevoelige planten buiten staan. Overwinter bollen, dahlia’s en canna’s in een vorstvrije kas. Vraag nu de complete prijslijst ‘kassen’ aankas.

Meer berichten

Pompoentijd!

Oktober is traditiegetrouw de maand van de pompoenen. Je ziet ze volop aan de deuren liggen ter decoratie en voor Halloween, deze sierpompoenen zijn heel speciaal met grillige vormen en kleuren. Er bestaan uiteraard ook eetbare pompoenen. Ik vind de soort Galeux d’Eysines een prachtige, eetbare pompoen met kleine ‘pindanootjes’ op de schil.

Lees meer

De moestuin van Sofie

Schimmels en nare insecten heb je liever niet in je tuinkas. Ze kunnen je droom van een rijkelijke oogst laten wegsmelten als sneeuw voor de zon.

Lees meer

Een kas geeft je planten een voorsprong!

Wat een leuk zonnig weertje. De vogels beginnen te fluiten en maken nestjes in struiken en bomen. Bijen zoemen rond mijn oren wanneer ik in de moestuin klusjes opknap. En de vlinders, ja, die zijn ook al wakker geworden.

Lees meer