Meloenen kweken

Meloenen kweken

Meloenen kweken is een droom van heel wat liefhebbers.

Vanaf midden april wordt er gezaaid in een kweekbak. De kiemtemperatuur is 22° C, maar liefst wat hoger. Gebruik humusrijke, krachtige aarde. Zorg bij het uitplanten voor voldoende afstand: 40 x 80 cm. Suikermeloenen moeten na het 3de of 4de blad getopt worden en ook de volgende zijscheuten na het 5de blad. Pas de dan volgende zijscheuten kunnen vruchten dragen en mogen nog 5 tot 6 bladeren overhouden. Laat de planten opklimmen tegen een koord of een tomatenspiraal. Watermeloenen worden niet getopt, de vruchten worden gevorm aan het uiteinde van de scheuten. Laat per plant maximaal 6 vruchten rijpen, ontlast met een net en leg de vruchten op de grond op piepschuim, plankjes of stro. Als er water wordt onttrokken, komen er overwegend vrouwelijke bloesems tot stand. Gebruik nooit koud, maar alleen verschaald, lauw water. Maak de wortelhals nooit vochtig, want dan kan de wortel rot worden. Bemest de planten wekelijks met een universele vloeibare meststof, maar giet niet op de planten. Of een suikermeloen rijp is, merkt u aan de geur en aan de scheurtjes bij de stengel. Rijpe watermeloenen klinken hoog als erop geklopt wordt. Als er alleen ranken en geen vruchten worden gevormd. dan moet u de planten droog laten. Het stuifmeel van de bloesems blijft gemakkelijk kleven. Zorg daarom met een zacht penseel voor kunstmatige bevruchting. Dat doet u het best ’s morgens tot 11 uur. De vrouwelijke bloesems herkent u aan de verdikking onder de bloesem. Belangrijk: de combinatie van meloenen kweken met tomaten is ongelukkig, net zoals tomaten met komkommers. Beide planten hebben nu eenmaal andere behoeften.

Stimileer de groei van meloenen

Koffiedik, vermengd met tuinaarde (ongeveer 200 gram koffiedik per kilo tuinaarde) stimuleert de groei op natuurlijke wijze en geeft de meloen een fijnere smaak. Meloenen zijn in onze contreien vaak heel moeilijk te kweken in volle grond, want ze hebben veel warmte en zon nodig. De voorkeur gaat dus uit naar zaaien onder een kap of in een kas.

Calorieën

1 middelgrote meloen (1,2 kg) = 180 cal (1 cal = 4,2 joule) interessante links: aardappelen kweken paprika kweken groenten kweken komkommers kweken meloenperen kweken paprika kweken wortelen kweken prei kweken uien kweken maïs kweken tomaten kweken Ontdek hier ons ruim aanbod van tomatenkassen spaanse pepers kweken veldsla kweken artisjok kweken voedingsstoffen kas propagator ontkiemen kas

Meer berichten

Goede voornemens

Lees meer

KAS OPRUIMEN IN HET NAJAAR – DEEL 2

De zomer is voorbij en het najaar is begonnen. Het is tijd om je hobby kas op te ruimen en klaar te maken voor de winter. In twee blogs ga ik jullie meenemen in hoe ik mijn kas opruim, schoon maak en poets voordat de winter gaat beginnen.

Lees meer

Wat is veiligheidsglas?

Veiligheidsglas (of gehard glas) wordt gemaakt door een warmtebehandeling, gevolgd door een snel afkoelingsproces dat de sterkte van het glas verbetert en de manier waarop het breekt verandert.

Lees meer