Licht in de tuinkas

Licht in de tuinkas

Iedere groene plant heeft licht nodig om te groeien. Hoe meer licht, hoe beter het groeiproces in de plant verloopt.

Daarom is licht in de tuinkas zo immens belangrijk

: De tuinkas moet niet in de schaduw staan en de ramen in de tuinkas moeten altijd goed schoon zijn. Zeker in de winter als er heel wat minder licht is. Met kunstlicht in de tuinkas kan de groei van de planten in het donkere jaargetijde worden gestimuleerd. Extra licht in de tuinkas is een hulpmiddel om planten te laten bloeien op een ander tijdstip dan normaal. Ook is licht in de tuinkas handig als u ’s nachts in de tuinkas wilt werken. (groeilamp) Tuinbouwglas laat ongeveer 90 % van de totale lichthoeveelheid door. Direct zonlicht moet het glas onder een hoek van 90° raken wil de maximale hoeveelheid binnenkomen en als de hoek groter of kleiner is zal er een deel worden teruggekaatst. Gedurende de zomer is er voor de meeste planten meer dan genoeg licht in de tuinkas, maar in winter komen ze tekort. Daarom is er veel onderzoek gedaan naar de beste kasvorm. Speciaal om meer licht door te laten zijn de kassen met schuine wanden geconstrueerd. De hoek waaronder het glas staat is natuurlijk van belang. De beste helling van de wand ten opzichte van het horizontale vlak is 78°. Deze kassen vindt u terug bij A.C.D. : Ontdek hier ons de kassen ALU HOBBY SERRE met de voordelen van schuine zijwanden Het zonlicht in de winter bereikt bij ons de aarde onder een hoek van ongeveer 15°. Daarom staan de iets schuine wanden van deze kassen min of meer loodrecht op de zonnestralen en laten dus een maximale hoeveelheid licht door. In de zomer is de hoek niet zo belangrijk, omdat de intensiteit van het zonlicht dan groter is. Extra belichting: groeilampen Info betreffende lichtsterkte en lumen kas.

Meer berichten

De herfst komt eraan

Voor vele mensen betekent de herfst ook het einde van het moestuinseizoen. Planten die het graag warm hebben, zoals puntpaprika, zoete aardappel, tomaat en aubergine stoppen het eerst met groeien.

Lees meer

Moestuinieren met kinderen

Heb je in de moestuin fleurige sierbloemen geplant voor de bijtjes, kan een kleine ukkepuk er niet aan weerstaan ze één voor één met veel zorg te plukken en in een vaasje te stoppen. Betekent dit dat moestuinieren met kinderen onmogelijk is?

Lees meer

Meer dan een ruimte om groenten te kweken

Lees meer