Kweek paprika’s op een zonnige warme plek

Kweek paprika’s op een zonnige warme plek

Naast de gangbare rode en groene paprika’s zijn er ook gele, paarse en zwarte. De vorm kan variëren van hoekig, tot spits toelopend. Oorspronkelijk komt de paprika uit Amerika, maar hij wordt nu overal verbouwd en gebruikt. De smaak is mild en pittig zoet. Hoe rijper de vruchten, hoe hoger het vitamine- en mineralengehalte. Paprika’s worden als groente gegeten of rauw of gekookt in salades verwerkt.

Om paprika’s in de kas te kweken, moet u resistente soorten kweken, moet u resistente soorten kiezen.

Langwerpige soorten zijn vatbaarder voor verrottting naar het einde van de bloei toe (gebrek aan calcium) en voor zonnebrand dan de geblokte soorten. Zaai niet voor midden maart. De zaden kiemen meestal alleen bij 22 tot 25° C. Het kiemen duurt meestal 14 dagen. U doet er goed aan om jonge planten bij te kopen. De zaden worden 0,5 cm diep in de grond geplant. De kiemduur bedraagt 8 tot 18 dagen. Als de kiembladeren zijn gevormd, moet u de planten in multiplaten of perspotjes verspenen of in potten van 10 cm hoog planten (zoet paprika). Daarna zet u ze in de verwarmde kas. Ook verwarmende matten kunnen worden gebruikt. Paprika eist veel van een bodem, die humusrijk en luchtig moet zijn. De voorwaarden om te kweken zijn ongeveer dezelfde als bij tomaten. Bij paprika worden de scheuten echter niet verwijderd of getopt. Paprika heeft meer warmte en licht nodig. De afstand tussen de planten moet 30/40 x 50/60 cm bedragen, naargelang de soort. Zorg voor stangen (bv de tomatenspiralen) en koorden. Voeg 3 weken na het planten nog wat aarde toe. Houd de bodem altijd luchtig en zorg voor mulch. Voeg genoeg voedingsstoffen toe aan de grond. Pas de vloeibare nabemesting aan de groei van de plant aan. Als de temperatuur tijdens de bloei onder 19° C blijft, worden er geen vruchten gevormd. Boven 30° C worden ze onvruchtbaar. Oogsten gebeurt 40 tot 90 dagen na het planten en hangt af van de soort en de gewenste rijpheid. Paprika’s moeten vaker water krijgen. Als u de eerste vruchten vroegtijdig oogst, wordt de vruchtzetting bevorderd. Paprikaplanten kunt u met tomaten combineren, maar niet met komkommers! Plantenbescherming: grauwe schimmel (botrytis), bladluizen, witte vliegen, tripsen. Virusinfecties worden meestal overgedragen door bladluizen. Ontdek hier ons ruim aanbod van koude kassen

Enkele keukenrecepten

Enkele gerechten met paprika:

“Wat eten we vanavond?” Hoe blijft u dag na dag verrassen? Wij maken het leven makkelijker en doen het denkwerk voor u. Paprika in een slaatje, in de wok, in pastasaus of een zacht soepje van rode paprika. Elke week staat deze groente wel een keer op het menu. Parika is gezond, pittig en zo veelzijdig. Paprikasoepje: deze soep smaakt heerlijk, is makkelijk te maken én mooi om te zien – voorbereiding: 10 minuten – bereidingstijd: 20 minuten – ingrediënten: 4 fijngehakte paprika‘s, 800 ml gevogelte- of groentebouillon, 2 teentjes geperste look, 2 versnipperde sjalotjes, 1 eetlepel olijfolie, verse gehakte koriander – Meng de look en de sjalotjes met de olijfolie in een kookpot. Voeg de paprika’s toe en laat enkele minuten marineren. Voeg de bouillon toe. Laat 20 minuten koken. Mix de soep, kruid met peper en zout. Dien op in kommetjes en werk af met koriander. Stoofpotje met rundvlees en paprika (voor 4 personen) – ingrediënten: 1 kg runderstoofvlees, peper en zout, olijfolie, 1,5 fijngesnipperde ui, 2 fijngesneden rode paprika’s, 4 laurierblaajes, 1 eetlepel zoet paprikapoeder, 1 glas rode wijn, 150 ml tomatenpassata, water of bouillon – bereiding: kruid het stoofvlees met peper en zout; Bak het in olijfolie rondom bruin. Haal uit de pan. Voeg ui, rode paprika en laurierblad toe en stoof tot de ui glazig wordt. Schep dan opnieuw het vlees erbij. Voeg het zoete paprikapoeder toe. Giet wijn en tomatenpassata erbij met 2 glazen water of bouillon. Laat 2 uur pruttelen. Lekker met schijfjes gefrituurde aardappel. Spaghetti met romige paprikasaus bereidingstijd: 30 minuten – ingrediënten: 2 rode en 2 gele paprika’s, 1 eetlepel sojavetstof, 1 grote fijngesneden ui, 2 tenen fijn gesneden knoflook, takje rozemarijn, 300 gram gepelde scampi’s, 1 deciliter witte port, 2,5 deciliter sojaroom, 500 gram volkorenspaghetti, 1 eetlepel olijfolie, zwarte peper, zeezout, rozemarijn voor de afwerking – bereiding: snij de parika’s in vieren en verwijder de zaadlijsten. Leg ze op een bakplaat en gril ze 5 minuten in de oven tot de schil los begint te komen. Haal uit de oven en laat een beetje afkoelen. Verwijder de schil en pureer het vruchtvlees met de mixer. Bewaar enkel blokjes om te garneren. Smelt de sojavetstof en fruit er de ui, knoflook en rozemarijn in. Voeg er de ontdooide scampi’s aan toe en bak ze ongeveer 2 minuten. Blus ze met de witte port. Doe er de gemixte paprika bij en laat 1 minuut doorkoken. Zet op een laag vuur en roer er de sojaroom door. Kook de spaghetti volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Giet af, meng er de olijfolie door en kruid met zware peper en zeezout. Werk af met rozemarijn en blokjes paprika. Serveer de spaghetti met de saus. interessante links: aardappelen kweken paprika telen groenten kweken komkommers kweken uien kweken sjalot kweken meloenperen kweken meloenen kweken kiwi kweken maïs kweken wortelen kweken tomaten kweken Ontdek hier ons ruim aanbod van tomatenkassen spaanse pepers weken propagator ontkiemen kas

Meer berichten

De kortste keten: van je kas naar je keuken

Lees meer

De moestuin van Sofie

Bescherm je groenten tegen een zwoele, hete zomer. De meeste tropische groenten zoals tomaat, paprika en meloen kunnen goed tegen een hittegolf. Maar bij buitentemperaturen van +35°C wil iedereen toch vertroeteld worden?

Lees meer

Recept: zonnige focaccia

Kan je niet wachten tot de winter voorbij is? Met dit focaccia recept haal je in no time de zomer terug in huis, zelfs op een koude herfstdag! Wedden dat je je in Toscane waant?

Lees meer