Aardappelen kweken

Aardappelen kweken

Al in de prehistorie werd de aardappel als hoofdvoedsel ontdekt, waarschijnlijk door de Inca’s in Peru. De aardappel werd door Spaanse ontdekkingsreizigers naar Europa gebracht en is nu, naast rijst, het meest gegeten voedsel ter wereld. De aardappel is een waardevolle bron van zetmaal, vitamine C, aminozuren, proteïnen, tiamine en nicotinezuur. De meeste stoffen zitten vlak onder de schil; laat die dus zo mogelijk zitten. Aardappelen zijn geen dikmakers; ze zijn bijna vetvrij. De bijkomende ingrediënten, zoals boter en room, zijn vaak wel vet.

Heel wat liefhebbers kiezen er voor om aardappelen te kweken in hun kas.

Vroege aardappelen worden vanaf midden januari in een warme broeibak of verwarmde plantenkas voorbereid. Bij temperaturen onder 5° C moet u ’s nachts voor extra isolatie zorgen. Houd de grond vochtig, maar niet nat. Afhankelijk van soort en warmte oogst u na 10 weken. Plantenbescherming: luizen doen zich graag te goed aan het verse groen. Kweek geen aardappelen in een kas die iets later ook voor tomaten moet dienen. Aardappelziekte : ze komt voor bij aardappel en tomaat. Bij vatbake aardappelrassen ontstaan tijdens natte weersomstandigheden op heb blad bruinzwarte plekken met aan de onderzijde een witachtige schimmelpluis. Vooral bij vochtig en warm (broeierig) weer kan de ziekte zich snel verspreiden. De schimmel tast ook de knollen aan. Er ontstaan bruinachtige, iets ingezonken plekken en bruin vruchtvlees dat op den duur gaat rotten. Bestrijding: zodra de aardappelplanten elkaar raken, zal men met een voorbehoedend spuiten moeten beginnen. (aardappelziekte) Naast aardappelen bestaan er ook aardperen. Ze worden gekookt, gebakken en in puree verwerkt. Hun smaak is vrij zoet. Aardperen plant je (in maart) in een hoekje, want ze worden tot 3 meter hoog. Leg drie knollen ongeveer 40 cm van elkaar, 10 cm diep. Een steuntje dat de plant rechtop houdt bij wind is welkom. In de zomer komen bovenaan de lange stengels gele bloemen. Oogsten kun ja vanaf november. Knollen die je niet gebruikt mogen in de grond blijven en groeien volgend jaar uit als nieuwe plant.

Calorieën

1 cal = 4,2 joule – geschilde, gekookte aardappelen 100 gr: 85 cal – frieten 100 gr: 220 cal – puree 100 gr: 100 cal – croquetten 100 gr: 130 cal – chips 100 gr: 545 cal

De beste periode om aardappelen te planten?

In Frankrijk houdt men vast aan het gebruik dat vroege aardappelen absoluut op 19 maart, de dag van de Heilige Jozef, moeten worden opgeplant. Bij ons is 19 maart te vroeg omwille van late vorst die rond deze tijd van het jaar nog behoorlijk streng kan zijn. Wij planten dus aardappelen in april. Om de eerste oogst wat te bespoedigen, worden de pootaardappelen voorgekiemd in onze kas tussen 20 februari en 15 maart. Dat voorkiemen vindt plaats in kistjes die in onze kas met een temperatuur van om en bij de 10° C worden geplaatst. intessante links: aardperen kweken paprika kweken uien kweken groenten kweken komkommers kweken meloenperen kweken meloenen kweken paprika kweken pastinaak kweken wortelen kweken prei kweken schorseneren kweken maïs kweken tomaten kweken Ontdek hier ons ruim aanbod van tomatenkassen spaanse pepers kweken veldsla kweken asperge kweken kas volkstuinder voedingsstoffen kas.

Meer berichten

Voorzaaien

Ik kan binnen niet álle moestuinplanten kwijt, anders kunnen we binnenkort niet meer aan de ontbijttafel omdat die gevuld staat met trays en potjes in allerlei vormen en maten. Ik gebruik daarom mijn ACD® tuinkas als voorzaaiplaats.

Lees meer

Moestuinieren met kinderen

Heb je in de moestuin fleurige sierbloemen geplant voor de bijtjes, kan een kleine ukkepuk er niet aan weerstaan ze één voor één met veel zorg te plukken en in een vaasje te stoppen. Betekent dit dat moestuinieren met kinderen onmogelijk is?

Lees meer

De moestuin van Sofie

Schimmels en nare insecten heb je liever niet in je tuinkas. Ze kunnen je droom van een rijkelijke oogst laten wegsmelten als sneeuw voor de zon.

Lees meer