Schijnt de zon op Nieuwjaar, dan wordt het een goed appeljaar

Schijnt de zon op Nieuwjaar, dan wordt het een goed appeljaar

Zolang het vriest, valt er niet veel te doen in uw tuin. Aangezien de weersvoorspellingen er voor de komende dagen veel beter uitzien, kan dit snel veranderen. Er kan alleszins genoten worden van de vele kleuren in uw tuin, maar eveneens van lekkers uit de eigen tuinkas. Daarnaast kan er ook met het zaaien van een nieuwe reeks groenten gestart worden.

De prachtige combinatie aan kleuren is te danken aan verschillende winterbloeiende planten zoals de winterjasmijn, de kerstroos, de hamamelis of toverhazelaar (foto 1), viooltjes (foto 2)…

Zelf kunt u ook al beginnen met een aantal voorbereidingen. De compost kan al even gekeerd worden en de mest kunt u hier en daar verspreiden. Daar waar vroege zaaiteelten zullen staan, moet er niet al te veel mest komen. Vlak voordat er bijvoorbeeld komkommers en paprika’s geplant zullen worden, is er nog tijd genoeg om nog wat compost toe te voegen.

De grond in uw kas mag bewerkt worden, van zodra deze iets droger wordt. De kans bestaat dat er nu ook gezond lekkers in uw kweekkas aanwezig is. Om deze groenten te kunnen oogsten zonder al te veel schade aan de grond aan te richten, kunt u een brede houten plank leggen. Wanneer u op deze plank loopt, wordt de druk op de aarde verdeeld, wat veel minder gevolgen zal hebben.

Gaat u van start met het voorbereiden van uw kas, dan is zeker en vast al belangrijk de bovenlaag van de aarde te verwijderen. Dit omdat deze laag vaak veel zouten, ziektes en onkruidzaden bevat. Daarnaast is het schoonmaken van het glas van uw kas of de folie van uw tunnel ook geen overbodige luxe. Het weinige licht dat in de korte winterdagen binnenkomt, is immers zeer belangrijk voor uw jonge plantjes.

Het oogsten van verschillende wintergroenten is nog steeds mogelijk. Voorbeelden hiervan zijn spruitjes, prei, pastinaak, rapen, selderij en bepaalde koolsoorten. Vanaf 15 januari kunt u eveneens nieuwe groentjes planten en zaaien in uw (mini)kweekkas zoals radijzen, wortelen, spinazie, veldsla, erwten en prei. Houd wel steeds rekening met het feit dat we nog steeds met vriesweer te maken kunnen krijgen. De kas voorzien met noppenfolie kan dus nooit kwaad, zodat de temperatuur in uw kweekruimte niet te veel daalt. Daarnaast kunnen de kleine plantjes gestimuleerd worden door het aanbrengen van bodemverwarmingskabels of de plantkas kan volledig warm gehouden worden met een elektrische kachel.

Meer berichten

Zelf zaaien

Kleine pakjes bevatten vaak grootse dingen. Dat gaat wat betreft tuinieren zeker op nu het voorjaar wordt en er overal zaden ontkiemen. Heeft u nog nooit plantjes uit zaad gekweekt?

Lees meer

Ook in deze koude periode heeft een kas een belangrijke taak!!

Lees meer

Schorseneren kweken

Lees meer