hobbykas vorstvrij

hobbykas vorstvrij

Met vlies en folie komt onze hobbykas de winter door

Hoewel januari en februari de koudste maanden van het jaar zijn, kan de winter soms al in november of december een verrassingsaanval doen. Sla, andijvie en radijs verdragen redelijk lage temperatuur, maar geen vorst. Over het algemeen staan deze gewassen nu dan ook niet meer buiten, maar in de hobbykas of platte bak. Tegen echt strenge vorst zijn gewassen in een onverwarmde hobbykas of platte bak niet voldoende beschermd. Het is immers slechts een dunne glaswand die de planten scheidt van de koude buitenlucht. Met een aantal extra maatregelen kunt u echter de vorst aardig buiten houden en zorgen dat de gewassen geen schade oplopen. De koude lucht sluipt via de fundering van de hobbykas of bak binnen. Daarom is het raadzaam de onderkant van de hobbykas en de rechtstaande wanden van de bak ter bescherming aan te aarden met een dik pak stro en grond. Wanneer vorst wordt voorspeld, bedekt u de planten in de hobbykas of bak met een dik pak kranten. Het nadeel is echter dat ze geen licht krijgen waardoor de kans op een verhoogd nitraatgehalte erg groot is. Daarom voldoet vliesdoek beter. U legt het lichtjes op de planten. Beschermingshoes voor planten Potbescherming Vorstbescherming voor stam Doordat de planten vocht afgeven condenseren duizenden kleine waterdruppeltjes op het vliesdoek. Deze bevriezen en geven daarbij warmte af aan de omgeving. Zo kunnen de planten worden beschermd tot ongeveer -7° C. Het vliesdoek zelf heeft nauwelijks een isolerende werking.

Een andere mogelijkheid om de planten in de hobbykas vorstvrij te houden is het aanbrengen van noppenfolie

Noppenfolie en vliesdoek U brengt de noppenfolie ongeveer 50 cm boven het gewas aan als een plafond. Zodra de vorstperiode voorbij is wordt de extra bescherming zo snel mogelijk weer verwijderd om te voorkomen dat de gewassen wegrotten door een te hoge luchtvochtigheid. Voor de platte bak is deze methode niet geschikt omdat de ruimte tussen noppenfolie en planten te klein is waardoor de planten schade kunnen oplopen. Om de kou buiten te sluiten kan ook de hele hobbykas of platte bak in de winter ‘ingepakt’ met noppenfolie. Zorg er wel voor dat de luchtramen nog open kunnen. Want bij zonnig weer kan het zelfs in de winter nodig zijn de luchtramen op een kier te zetten om te voorkomen dat de temperaturen in de hobbykas of bak te hoog oplopen. Is electriciteit voorhanden dan kan de hobbykas met een ventilatorkachel vorstvrij worden gehouden (Les chauffages à électricité). Erg handig is natuurlijk om een thermostaat op het geheel aan te sluiten zodat de kou u niet kan verrassen. Ook een petroleumkachel is voor dit doel geschikt.

Winterharde gewassen buiten

De winterharde gewassen blijven natuurlijk buiten. Te denken valt hierbij aan gewassen als spruitkool, boerenkool, winterbloemkool, spitskool, savooikool, veldsla en winterpostelein. Eigenlijk zijn ze geen van allen echt goed winterhard. Bij temperaturen lager dan -10° C en een straffe oostenwind leggen ze het meestal af tegen de kou en bevriezen ze. Daarom kan bescherming bij deze gewassen nodig zijn om ze heelhuids de winter door te krijgen. Ook hierbij kunnen vlies en folie goede diensten bewijzen. Wanneer er sneeuw ligt hoeft u meestal niet bang te zijn voor bevriezing. Sneeuw isoleert uitstekend. Gewassen als prei, schorseneer en aardpeer komen in de regel ongehavend uit de meest strenge winter. Alleen is tijdens vorst het oogsten niet mogelijk. Daarom wordt bij deze gewassen de grond voorzien van een dikke mulchlaag die de kou buitensluit. orchideeën in de hobbykas ontstressen in onze hobbykas Meeldauw schimmelziekte in onze hobbykas hobbykas

Meer berichten

Moestuinieren met kinderen

Heb je in de moestuin fleurige sierbloemen geplant voor de bijtjes, kan een kleine ukkepuk er niet aan weerstaan ze één voor één met veel zorg te plukken en in een vaasje te stoppen. Betekent dit dat moestuinieren met kinderen onmogelijk is?

Lees meer

Pompoentijd!

Oktober is traditiegetrouw de maand van de pompoenen. Je ziet ze volop aan de deuren liggen ter decoratie en voor Halloween, deze sierpompoenen zijn heel speciaal met grillige vormen en kleuren. Er bestaan uiteraard ook eetbare pompoenen. Ik vind de soort Galeux d’Eysines een prachtige, eetbare pompoen met kleine ‘pindanootjes’ op de schil.

Lees meer

Voorzaaien

Ik kan binnen niet álle moestuinplanten kwijt, anders kunnen we binnenkort niet meer aan de ontbijttafel omdat die gevuld staat met trays en potjes in allerlei vormen en maten. Ik gebruik daarom mijn ACD® tuinkas als voorzaaiplaats.

Lees meer