groene asperges kweken

groene asperges kweken

De groene asperge kweken:

Naam: Asparagus officinalis Type plant: vaste, meerjarige en winterharde plant Type grond: alle gronden, voor zover ze niet te zwaar, te nat af te vast zijn In de tuin: vast groente die jarenlang op dezelfde plaats kan blijven staan In de keuken: rauw bruikbaar, maar meestal gekookt als exclusieve voorjaarsgroente Pluspunten: jaarlijkse vroege oogst en fijne groente zonder veel werk Minpunten: bij opkweek uit zaad heb je ongeveer drie jaar nodig om tot de eerste oogst te komen, bij gebruik van ‘klauwtjes’ als plantgoed slechts twee jaar Zeker in gebieden met geschikte lichte gronden werd de asperge op grote schaal geteeld. De intensieve teelt van de witte asperge (asperge kweken) maakte deze tot een kostbare groente, maar juist de nodige aandacht en het extra werk die deze teelt met zich meebracht heeft de productie in eigen tuin een beetje in de weg gestaan. Misschien kom daar met de opkomende populariteit van de groene asperge verandering in?

Opkweek uit zaad

Asperges kun je opkweken uit zaad. De 1 mm grote zwarte zaden worden voor het zaaien ruim een week geweekt in regenwater. Dat moet de lange kiemduur van de zaden wat inkorten. Wanneer je zaait op warmte in een kas moet je nog ongeveer twee weken geduld hebben. Zaaien gebeurt in maart-april onder glas. Na opkomst worden de jonge zaailingen gedund op 5 cm onderlinge afstand en de rest van de zomer onkruidvrij gehouden. Volgend voorjaar worden de jonge klauwtjes, zoals de wortels van asperges genoemd worden, gerooid en in maart definitief op hun plaats in de tuin uitgezet.

Bovengrondse teelt

Groene asperges groeien bovengronds en hoeven dus niet extra diep geplant en aangeaard te worden. Als meerjarige groente is het wel belangrijk dat ze op een goede voedzame grond terechtkomen; dus is een royale compostgift bij het uitplanten geen overbodige luxe. De plantafstand mag 30 x 30 cm bedragen. Behalve de klassieke teelt van asperges op een bed, is het bij de groene rassen ook mogelijk om de planten te combineren met andere vaste groenten of zelfs verspreid in de tuin tussen sierplanten te zetten, bijvoorbeeld in de vasteplantenborder. Na de oogst in juni laat je de nieuwe scheuten uitgroeien tot lang sierlijk vulgroen dat voor een mooiogend resultaat zorgt in de border. Let wel op de hoogte, aspergepluimen groeien makkelijk uit tot zo’n twee meter hoog groen.

Groene asperges

en andere kleuren. Groene asperges starten hun groei in maart en op enkele weken tijd bereiken de scheuten een lengte van 20 tot 30 cm. Dat is het moment om de scheuten vlak boven de grond met een scherp mes af te snijden. Volwassen planten vormen een tiental scheuten per seizoen. Van april tot juni kun je oogsten, daarna laat je de nieuwe scheuten rustig verder hoog uitgroeien om zo voldoende reserve op te doen voor het volgende seizoen.

Smaak en voedingswaarde

Groene asperges kunnen gekweekt worden op vrijwel elke grond en zijn minder veeleisend qua verzorging. De oogst valt iets lager, maar gaat ook iets langer door. De opbrengst per plant is iets lager maar de planten kunnen dichter bij elkaar geplant worden. De smaak is zachter en zal kinderen veel beter bevallen. De groene kleur betekent meteen ook dat deze planten veel meer vitamines en voedingswaarde bevatten. Ze kunnen ook rauw gegeten en moeten niet geschild worden. Geen enkele reden dus om niet meteen met deze eenvoudige en tegelijk bijzondere groente te starten.

Ziekten en problemen

Ziekten en problemen komen bij groene asperges niet veel voor. Groene rassen zijn weinig gevoelig voor roest. Rood met zwart gestipte aspergekevertjes kunnen na enkele jaren wel een probleem vormen in de zomer. Je kan ze vangen door een bakje onder de kevers te houden en even tegen de stengel te tippen zodat ze in het bakje vallen en verwijderd kunnen worden.

Meer berichten

Combinatieteelt in de moestuin

Lees meer

Een vreemde zomer

Wat een moestuinjaar, 2021. Wat een mooie zomer moest worden, werd er ééntje van overvloedige regen, windvlagen en uitzonderlijk een straaltje zon.

Lees meer

De kortste keten: van je kas naar je keuken

Lees meer