Cactussen kweken

Cactussen kweken

Succesvol cactussen kweken

Om cactussen (cactussen en succulenten) en vetplanten met succes in de kas te kunnen kweken moet aan de volgende voorwaarden worden voldaan: zoveel mogelijk licht (vooral in de winter), een temperatuur van minimaal 10° C. Een combinatie van cactussen en ‘gewone’ planten in de kas zal op problemen stuiten. Veel cactussen hebben een rustperiode waarin ze nauwelijks of helemaal geen water mogen krijgen. Die rustperiode duurt 3 tot 4 maanden. De planten blijven in leven doordat ze door hun speciale bouw veel vocht kunnen opslaan en slechts weinig vocht verdampen. Vanaf begin maart mogen de cactussen weer wat water hebben. Voer de watergift langzaam op. Veel soorten komen dan in bloei. In de zomer moet u regelmatig water geven. Liefst 1 x per week goed nat, dan elke dag een beetje. Bemesten doet u uitsluitend in het groeiseizoen, met de nodige voorzichtigheid. Over het kweken van cactussen en vetplanten bestaan nog veel misverstanden. Naarmate ze meer op gewone planten lijken, hebben ze meer vocht en warmte nodig. Vetplanten die bladeren hebben, verdampen meer water dan cactussen die deze organen missen. Toch moeten cactussen tijdens hun groeiperiode goed worden begoten, zeker bij zonnig weer. Alleen dan kunnen ze hun winterse rustperiode goed doorstaan. Cactussen die ieder jaar worden verpot, hebben nauwelijks behoefte aan extra voeding.

Hoe cactussen kweken ?

Cactussen worden meestal vermeerderd door zaad. Sommige soorten kiemen langzaam, maar de groei gaat op jonge leeftijd vaak tamelijk snel. Cactussen kweken kan ook door ze te enten op de onderstam. Dat gebeurt vaak bij soorten die zelf geen bladgroen ontwikkelen of bij vormen met een zwak wortelgestel. Cactussen kweken is een heel geliefde bezigheid voor heel wat tuinders. Er zijn verschillende types, variëteiten en soorten.

Zaaien: hangt af van de soort, meestal in het voorjaar.
Verspenen: als de kiemtijd verschilt, kan het meerdere weken tot maanden duren voor er verspeend kan worden.
Planten, verpotten: kleine potten, in de plantenkas en in de broeibak
Bemesting: tijdens de vegetatieperiode moet er meer stikstof, naast andere voedingsstoffen, aanwezig zijn. Voor er in augustus gestopt wordt met bemesten, volgt nog een afsluitende bemesting met een hoog fosfor- en kaliumgehalte.
Bloeitijd: de meeste soorten bloeien in het voorjaar of de zomer
Temperatuur: er bestaan cactussen voor een gematigde (gematigde kas) en zelfs voor een warme kas.
De meeste cactussen nemen om te overwinteren genoegen met een temperatuur van 6 tot 8° C.
In de broeibak: vanaf maart de ideale verblijfplaats; als de bak wordt verwarmd, kan hij het hele jaar door worden gebruikt.
In de kascactussen voelen zich het lekkerst als ze zijn uitgeplant. Dat kan alleen in een plantenkas. Daar kunnen hun wortels zich beter ontwikkelen, waardoor ze sterker worden en beter gaan bloeien. Als ze in potten gecultiveerd moeten worden, dan moet u ze op een tafel zetten met een deklaag van grind, turf, perliet of lava. Daar kunt u de kleine potten dan in laten zakken. Zo worden ze beschermd tegen rechtstreeks zonlicht en kunt u ze gemakkelijk water geven. Vooral donkere potten worden snel warm als de zon schijnt, waardoor de kluit uitdroogt.
Plantenbescherming: wortelluizen komen veel voor op cactussen en brengen de planten schade toe. Turfrijke substraten en droogte werken hun aanwezigheid verder in de hand. De luizen zijn moeilijk te bestrijden, maar met een laag sfagnummos kunt u ze verdrijven. Ook gevaarlijk: wol- en schildluizen en spintmijten. U kunt ze gemakkelijk bestrijden met natuurlijke vijanden. Bolcactussen zijn heel gemakkelijk te verzorgen en daarom goed voor beginnelingen die starten met het kweken van cactussen. Interessante soorten om te kweken zijn Echinopsis, Lobivia, Rebutsia, Mediolobivia en Pseudolobivia.

Licht is de voorwaarde om gezonde en bloeiende cactussen te kweken.

Heel wat cactussen hebben nog nooit gebloeid, hoewel ze al jaren worden verzorgd. Ze verlangen naar zonlicht. Heel wat cactussen krijgen te maken met typische beschadigingen: de stam wordt langer en de kleur verandert in een ongezond lichtgroen. De grondregel is: hoe meer stekels (doornen) hoe meer licht er moet zijn in de kas.

Cactussen hebben ook vocht nodig: zonder water geen groei. Ze hebben er relatief weining van nodig omdat ze niet kunnen uitdrogen. Ze kunnen zich weliswaar goed aanpassen aan droogte, maar daartegenover staat dat ze heel gevoelig zijn voor te veel water. Cactussen moeten pas water krijgen als de aarde in de pot niet alleen bovenaan, maar overtal droog is. Geef cactussen geen water op koude, miezerige dagen en natuurlijk ook niet tijdens hun rustperiode van november tot maart (behalve epifytische cactussen, die warmer moeten staan). In het voorjaar kondigen de ontluikende knoppen of scheuten aan wanneer de cactussen weer wat water moeten krijgen. Planten die in bloei staan, verliezen veel water door verdamping en hebben meer water nodig. Anders gaan de nog niet opengebloeide knoppen verloren.  In de herfst geeft u ze elke keer een beetje minder water. U gebruikt het best water waar niet te veel kalk in zit, bijvoorbeel regenwater.

Cactussen groeien tijdens de zomer en rusten uit in de winter. Uitrusten in de winter is voor de meeste cactussen absoluut noodzakelijk, zodat ze het volgende voorjaar weer of wel kunnen bloeien. Het cactussubstraat moet voor de meeste soorten voedzaam zijn en altijd een stevige structuur hebben: naast leem, grind, klei, perliet en lava maken ook turf en soms een beetje compost deel uit van de juiste mengeling. Er bestaan echter uitzonderingen.

Voor liefhebbers die graag cactussen kweken, bestaat er niets beter dan een plantenkas. Alleen daar kunnen cactussen hun typische stekels en hun bloesems in al hun schoonheid laten zien. Niet alleen de bloesems, ook hun uiteenlopende vormen maken ze zo charmant.

Meer berichten

Recept: zonnige focaccia

Kan je niet wachten tot de winter voorbij is? Met dit focaccia recept haal je in no time de zomer terug in huis, zelfs op een koude herfstdag! Wedden dat je je in Toscane waant?

Lees meer

De moestuin van Sofie

Bescherm je groenten tegen een zwoele, hete zomer. De meeste tropische groenten zoals tomaat, paprika en meloen kunnen goed tegen een hittegolf. Maar bij buitentemperaturen van +35°C wil iedereen toch vertroeteld worden?

Lees meer

Kweek de sappigste tomaten in je eigen ACD® Prestige kas

Een kas zonder tomaten, dat is zoals een café zonder bier. In een kas zijn de omstandigheden meer dan perfect om zelf de meest lekkere soorten te kweken.

Lees meer