Hoe de temperatuur van je kas in de hand hebben?

Hoe de temperatuur van je kas in de hand hebben?

In een kas hebben we de temperatuur maar ten dele in de hand. Zonder verwarmingsmogelijkheden zakt de temperatuur in de kas ’s nachts tot dezelfde waarde als buiten. Overdag ligt de temperatuur altijd hoger, zelfs als de zon niet schijnt. Door middel van isolatie (noppenfolie, aanaarden van de fundering, dubbelwandige polycarbonaat platen in de plaats van glas) kan de warmte zo lang mogelijk worden vastgehouden. Wordt de temperatuur te hoog, dan moet worden gelucht. ’s Zomers geeft het sproeien van een tegelpad in de kas enige temperatuurdaling. Bij vriesweer kan voorzichtig worden gelucht, een kleine kier, altijd van de wind af. In de afgesloten ruimte van de kas zal de luchtvochtigheid hoog zijn. In combinatie met een lage temperatuur in de kas werkt dit schimmelvorming in de hand.

Behalve luchten is het zorgen voor enige luchtbeweging een goede zaak. Een venilator is hierbij een handig hulpmiddel. Bij koud weer is het oppassen geblazen voor tocht, daar kunnen planten niet tegen. Planten uit een warm Middellands zeeklimaat vragen een hete, droge zomer en een zachte, natte winter. Het glazen dak houdt de regen buiten en verhoogt de zomerwarmte. In de periode van herfst tot voorjaar zorgen regelmatig water geven en een zachte kunstmatige warmte voor goede groeivoorwaarden. Planten uit vochtige tropische oerwouden vragen het hele jaar door temperaturen die hoog genoeg zijn voor gezonde groei, halfschaduw en een vochtige atmosfeer. Dit bereikt men door continue verwarming, schermen van het dak en herhaald bevochtigen van paden en tabletten voor de hoge luchtvochtigheid.

Veel Zuid-Afrikaanse planten hebben een minimale bescherming tegen vorst nodig, warme zomers en een zeer groeizame atmosfeer die lijkt op de open, winderige omstandigheden van hun vaderland. Onder glas bereikt men dit door voortdurend te luchten, samen met ventilatorkachels of buisverwarming en heel weinig te gieten. De meeste planten kunnen worden gekweekt bij een van de vier temperatuurstelsels: koud, koel, gematigd en warm.

De koude kas wordt gewoonlijk helemaal niet verwarmd, hoewel tuiniers hem dikwijls juist zo verwarmen dat de temperatuur boven het vriespunt blijft. De minimum-nachttemperatuur van de koele kas is 4,5°C, van de gematigde kas 10° C en van de warme kas 16° C. Enkele planten hebben een nog hogere temperatuur nodig (orchideeën). Deze temperaturen dienen als richtlijnen. De temperatuur stijgt sterk als de zon op de kas schijnt en zonder ventilatie en/of schermen kunnen zeker temperaturen worden bereikt die voor de plant dodelijk zijn. Licht enwarmte van de zon bereiken de aarde als korte-golfstraling, die gemakkelijk door glas en plasticfolie heen gaat. Deze stralen verwarmen alles wat ze raken, zoals de vloer, tabletten, grond, potten en ook de planten zelf, die dan een deel van die warmte als lange golven terugkaatsen.

Omdat glas deze langere golven niet doorlaat is een sterke opvoering van de warmte in de kas het gevolg. als de kas in de schaduw komt te liggen, of als de zon ondergaat, gaat warmte verloren door luchtstromen door spleetjes en als lange-golfstraling via wanden en muren. Straling is diffuus als hij door plasticfolie is gegaan en de eruit voorkomende lange-golfstralen worden niet tegengehouden. als de zon eenmaal weg is koelen vooral met polyethyleen beklede kassen sneller af dan die met glas.

Meer berichten

Voorzaaien

Ik kan binnen niet álle moestuinplanten kwijt, anders kunnen we binnenkort niet meer aan de ontbijttafel omdat die gevuld staat met trays en potjes in allerlei vormen en maten. Ik gebruik daarom mijn ACD® tuinkas als voorzaaiplaats.

Lees meer

De moestuin van Sofie

Bescherm je groenten tegen een zwoele, hete zomer. De meeste tropische groenten zoals tomaat, paprika en meloen kunnen goed tegen een hittegolf. Maar bij buitentemperaturen van +35°C wil iedereen toch vertroeteld worden?

Lees meer

Kweek de sappigste tomaten in je eigen ACD® Prestige kas

Een kas zonder tomaten, dat is zoals een café zonder bier. In een kas zijn de omstandigheden meer dan perfect om zelf de meest lekkere soorten te kweken.

Lees meer