Aardbeien in de kas

Aardbeien in de kas

Rijpe aardbeien in de kas in de maand april:

Wie beschikt over een verwarmde kas kan de rijpe aardbeien al oogsten vanaf half april. Daarom hoef je niet sterk te verwarmen, een lichte verwarming volstaat om de temperatuur 7° C te verhogen. Hiermee zijn we ongeveer een halve maand vroeger dan de aardbeien in een onverwarmde kas. U neemt best een vroeg ras zoals Darselect, dat nu veel wordt geteeld. Eind april bloeien de vroege aardbeien die we onder tunnel, in de glazen kas, onder geperforeerde folie of vliesdoek hebben staan. In deze periode kan het ’s nachts vriezen zodat de gevoelige bloemen beschermd moeten worden. Leg in de namiddag tijdig de folie over de planten of sluit tunnels of kas tijdig. Aardbeien zijn meerjarig, waardoor ze in principe jarenlang op dezelfde plaats in de kas kunnen blijven staan. De kwaliteit en de opbrengst van de vruchten lopen echter na het tweede teeltjaar zodanig terug, dat u beter opnieuw kunt planten. Aardbeien kunnen op vrijwel iedere grondsoort worden geteeld. In verband met wortelrot mag de grond in de kas niet te nat zijn. Overtollig water moet worden afgevoerd. Wanneer dit problemen geeft, biedt de teelt op verhoogde bedden uitkomst. Door aardbeien in een kas te kweken, kunnen we de oogst gemakkelijk 14 dagen vervroegen. Wel belangrijk is dat tijdens de bloei wind en bijen voor de bestuiving kunnen zorgen. Vruchtrot Aardbeien zijn waterig en worden gemakkelijk aangetast door grauwe schimmel (Botrytis). Ook bladeren en stengels kunnen daarvan te lijden hebben. Aangetaste delen vertonen bruine, rotte plekken die later met een stuivend grijs schimmelpuis worden bedekt. U kunt dit euvel voorkomen door dode bladeren regelmatig te verwijderen en door te voorkomen dat de planten bij het gieten nat worden. Vermijd ook een te hoge luchtvochtigheid in de kas door ruimt te luchten en daarbij eventueel te stoken. Er is altijd mogelijkheid om aardbeien te planten. De aardbeiplant staat niet alleen bekend om de smaak van zijn vruchten, maar ook om de eetlustopwekkende, diuretische, verfrissende en tonische eigenschappen. De vruchten bevatten diverse vitamines: A, B, C, E en K. Waarom zou u zich deze wonderen in de kas dan nog langer ontzeggen? U kunt ze in de kas altijd planten. Optimaal is dan om een tweetal weken voor het planten de bodem voor te bereiden door er een flinke hoeveelheid goed verteerde compost aan toe te voegen. Aardbeiplanten geven immers de voorkeur aan humusrijke, frissen en vruchtbare bodems. Let er vooral op dat de wortels nooit in aanraking komen met verse mest! Voor het planten kunt u ofwel jonge plantjes kopen bij een kweker ofwel uitlopers van uw eigen planten gebruiken. De zogenoemde ‘bos aardbeien’ kunnen ook in de kas worden gezaaid. Op het vlak van combinatieteelt stelt de aardbeiplant het gezelschap op prijs van spinazie, bonen en tijm. De aanwezigheid van kook daarentegen verdraagt hij niet. Gewoonlijk blijft de aardbeiplant twee tot drie jaar op dezelfde plek, wat betekent dat hij de bodem aanzienlijk uitput. U kunt dus geen aardbeiplanten op dezelfde plaats herplanten: u moet rekening houden met een rotatie van minimum vier jaar, want zoveel tijd heeft de grond nodig om te regenereren. Tip: zaai na het telen van aardbeiplanten een goede groenbemesting. Bolkaf doet wonderen als bodembedekking tussen de aardbeiplanten. Weetjes: – eigenlijk is de aardbei een schijnvrucht, de echte vruchtjes zijn de stipjes – aardbeien zijn, door de teelt in een kas, nu het hele jaar door verkrijgbaar – verse aardbeien zijn glanzend rood, gaaf en droog. Ze kunnen hoogstens 3 dagen ongewassen bewaard worden in de koelkast – was de aardbeien voorzichtig en snel zonder het kroontje te verwijderen, anders zuigen de vruchten water op. Serveer je de aardbeien niet onmiddellijk, bewaar ze dan bestooid met suiker, afgedekt in de koelkast – aardbeien – eigenlijk de haartjes op de vruchten – kunnen allergische reacties veroorzaken. De vruchten enkele seconden in kokend water dompelen, ze heel snel wassen met warm water of besprenkelen met wat citroensap zou soelaas brengen – aardbeien kun je verwerken in bavarois, jam, sorbet en gebruiken op taart. Gewoon zalig is de aardbeien lichtjes pletten en mengen met wat yoghurt. Een coulis maak je van goed rijpe aardbeien: pureren, zeven en met wat citroensap op smaak brengen. – Suiker gebruik je met mondjesmaat, goede aardbeien hebben er immers geen behoefte aan. – aardbeien bevatten slechts 23 Kcal per 100 gram en steken boordevol vitamines, vezels en mineralen.

 

Enkele soorten aardbeien:

Gariguettes: de absolute top. Een Franse kleine oranjerode aardbei met een langwerpige vorm. Sappig en zoet met een friszure ondertoon
Elsanta: de standaardaardbei in onze winkelrekken. Een mooie hartvormige vrucht met een glanzende huid, geurig, zoetzuur van smaak en goed houdbaar
Darselect: een purperrode, langwerpige vlezige vrucht met een aangename volle zoete smaak. Minder lang houdbaar dan de Elsanta
Sonata: een relatief nieuwe soort met een oranjerode kleur. Vrij zoet en iets kwetsbaarder dan de twee vorige
Selva: een iets afgeplatte aardbei, met een goede smaak en aroma

 

Aardbeien in de kas: rood, sappig en sexy

De aardbei hoort tot de lekkere paradepaardjes van ons land. Hoewel er ook vaak Spaanse varianten in de winkel liggen, gaat er niets boven aardbeien van eigen bodem. Wie kan er weerstaan aan zo’n bakje vol heerlijk geurende aardbeien? Er zijn mensen die er dagelijks van snoepen. Je kan ze geen ongelijk geven. ’t Is het lekkerste snoepgoed van het seizoen en bovendien gezond en fijn voor de lijn. Met zijn 23 kcal per 100 gr fruit, 91 gr water en 1,2 gr vezels zit je al in de goede richting. Voeg daar nog maar liefst 60 mgr vitamine C aan toe. Wie kan hier tegenop? Bovendien vragen aardbeien meestal geen extra suiker als je ze puur eet, omdat ze een natuurlijk suikergehalte hebben van 5,1 gr. Ooit bracht een Fransman met de naam Frézier de vrucht uit Amerika mee. Dat is meteen de verklaring van de naam. De kweek gebeurt met verse planten die in de loop van augustus gezet worden en waarvan je één jaar late kan oogsten. Meestal wordt geopteerd voor substraatteelt waarbij geteeld wordt onder glas of onder gestookte tunnels. Zo heb je in het voorjaar vroeger aardbeien, maar kun je in het najaar ook later oogsten. De aardbei is eer zeer delicaat en gevoelig plantje. Natte grond en te veel water zijn nefast, maar watertekort ook. Correct beregenen en gebruik maken van goed water zijn een noodzaak, evenals de juiste bemesting. (aardbeien kweken) Plantenbescherming: gele bladeren en beschimmelde vruchten moet u meteen wegnemen en vernietigen. Bij vroege soorten moet u opletten voor luizen. Bovendien ligt het gevaar van Botrytis altijd op de loer. Versterk daarom de planten preventief. Ook spintmijten kunnen gevaarlijk worden. – aardbeibloesemkever: deze zwarte (circa 3 mm) grote kevers voeden zich door te prikken in plantencellen. Ze zetten hun eieren af in de bloemknoppen. Eenzijdig aangevreten en omgeknikte bloemstelen. De bloemknoppen verwelken of vallen af. – botrytis (vruchtrot, grauwe schimmel) ontstaat vaak via beschadigingen of wonden en kan op alle bovengrondse delen van de aardbeien plant voorkomen. Het symptoon is een grijzig witte schimmel. Infecties van vruchtbomen vallen in tijdens de bloei. Vruchten die uit de geïnfecteerde bloemen groeien, kunnen uiterlijk nog gezond lijken, maar zijn toch met de schimmel besmet. Ze worden met schimmelpluis bedekt en zullen uiteindelijk verrotten. Ook bloemen en bladeren kunnen afsterven.

 

Wat doen we in de keuken met de aardbeien uit onze kas?

Puur is altijd lekker. Gemengd met ander fruit krijg je een heerlijke salade. Voeg de aardbeien wel pas op het einde toe. Beleg een boterham met een dikke laag plattekaas, daarop plakjes aardbei en je hebt een heerlijke frisse lunch. Wil je verrassend uit de hoek komen, maak dan een salade met gerookte heilbot en aardbei. Met een bolletje vanilleroomijs en een lekkere coulis scoor je altijd als dessert, maar probeer je coulis eens zelf te maken. Aardbeien zachtjes aan de kook brengen met een beetje suiker, even laten pruttelen en mixen. Door een zeef gieten en klaar. Maak een portie extra, want deze coulis kan je perfect invriezen. Een heerlijk zomerdrankje kan ook: een beetje coulis in een glas, spuitwater, eventueel een beetje vanillesuiker en je hebt een gezonde dorstlesser. Met champagne wordt dit een zomers aperitief. Snoepje bij de koffie? Geen probleem: een beetje pure chocolade smelten, aardbei in dopen en laten uitharden op een velletje bakpapier. Om duimen en vingers af te lekken. Over champagne gesproken: iemand verleiden doe je met een glas champagne en daarbij een schaaltje verse, sappige, rode aardbeien. Realiteit of verzinsel? Het proberen waard, niet? Een heerlijk receptje voor een aardbeienmilkshake: Neem 150 gram aardbeien en voeg er 200 mililiter ijskoude halfvolle melk aan toe. Mix alle ingrediënten tot een mooi, rozig drankje en giet het in hoge glazen. Om het romiger te maken voeg je twee eetlepels magere platte kaas toe en mix je het geheel nog even goed door. Als afwerking mag een aardbei op de glasrand niet ontbreken.

 

Eind november kunnen we aardbeien planten in de kas

Eind november kunt u aardbeien planten in de kas. De planten die hiervoor worden gebruikt zijn wachtbedplanten. Deze planten hebben we zelf gekweekt door verse planten rond 15 augustus op te kweken op een wachtbedje in vole grond en u uit te steken. Deze relatief zware planten hebben alles in zich om een goede productie te geven daar de bloembotten zijn aangelegd in de plant. Met het verplanten verliest u wel een groot gedeelte van de wortels zodat de productie iets lager zal zijn. Maar dit wordt opgevangen door de planten in de kas dichter te planten. Er wordt met 4 rijen op een verhoogd bedje geplant. Rijen op 30 cm uit elkaar, planten op 36 cm in de rij. Een plukpad van 80 à 90 cm voorzien. De planten goed aangegoten zodat de wortels snel contact hebben met de grond om zo nieuwe wortels te vormen. In het voorjaar kan er over de planten zwarte plastic getrokken worden en er wordt een slipje gesneden in de folie om de planten erdoor te halen. De aardbeivruchten liggen hierdoor niet op de grond en vormen minder rot. Tevens heeft u geen onkruid en blijft de grond vochtiger.

 

Gezondheidsvoordelen van aardbeien planten in de kas

Aardbeien leveren veel vitamine C. Vijf stuks per dag volstaan zelfs om de dagelijkse behoefte aan vitamine C te dekken. Aardbeien zijn ook rijk aan miniralen die instaan voor een evenwichtige groei en ontwikkeling. De vruchten werken bovendien preventief tegen kanker, houden hart en bloedvaten gezond en geven u een fit gevoel. Ze bestaan voor 90 procent uit water, zodat ze ook hun steentje bijdragen tot een slanke lijn.

 

Aardbei massage

Voor een ontspannende massage met warme olie en de geur van de echte aardbeien. Neem wat van je favoriete fruit, pureer het. Vermeng het met bijvoorbeeld amandelolie en masseer je lichaam of dat van je geliefde ermee in. Laat het er geleidelijk aan intrekken en spoel het na ongeveer een hafl uur af met water. De aardbei is een bijzonder geneeskrachtige vrucht. De aardbei werkt zuiverend en zorgt voor een ontspannen gevoel zodat alle negatieve spanning verdwijnt. Genoeg redenen om je eens te laten verwennen met een aardbei.

 

 

Meer berichten

De moestuin van Sofie

Bescherm je groenten tegen een zwoele, hete zomer. De meeste tropische groenten zoals tomaat, paprika en meloen kunnen goed tegen een hittegolf. Maar bij buitentemperaturen van +35°C wil iedereen toch vertroeteld worden?

Lees meer

Een vreemde zomer

Wat een moestuinjaar, 2021. Wat een mooie zomer moest worden, werd er ééntje van overvloedige regen, windvlagen en uitzonderlijk een straaltje zon.

Lees meer

Moestuinieren in een droge zomer

Lees meer