De serre in maart

De serre in maart

Wat een plezier om deze maand de serre binnen te komen en verwelkomd te worden door het jonge leven dat overal aanwezig is. Jonge blaadjes spinazie, rucola, mosterblad en pluksla. Potten en bakken met aardappelen, wortel, radijs, snijbiet, bietjes en raapjes en ladingen potjes met erwten en tuinbonen die van zodra het buiten wat opgedroogd is mogen uitgeplant worden. Want ook al lijkt het op sommige dagen al wel een beetje op wat er komen gaat, op de meeste dagen is het toch nog maar een natte bedoening. Niks daarvan in de serre. Ik loop nog steeds met emmers af en aan om al het jonge groen te voorzien van voldoende vocht. En ook warmt het overdag bij het kleinste zonnestraaltje op tot aangename temperaturen ’s avonds en zeker ‘s nachts is daarvan niks meer te merken.  Nog veel te koud voor zonnekloppers zoals pepers en tomaten die nog steeds binnen moeten gezaaid worden. Deze planten hebben een constante temperatuur tussen de 18-21° nodig, ook ’s nachts. Overdag willen deze planten dan weer elk straaltje zonlicht meepikken. Geschikte plaatsen zijn de vensterbank in een lichte en verwarmde kamer of een verwarmd kweekkastje of een volledig verwarmde serre voor zij die het wat groter zien en zich niet echt bekommeren om wat meer of minder energieverspilling. Maar er is ook een milieuvriendelijk alternatief. Je kan in de serre een broeihoop opzetten, dat is een flinke composthoop met heel vers, krachtig materiaal (paardenmest, grasmaaisel, verse houtsnippers, …) dat meteen aan het verteren gaat waardoor er veel warmte wordt afgegeven. Deze hoop maak je bovenop goed vlak, daarop leg je wat karton of ander materiaal dat de warmte goed vasthoudt (en dus wat tegenhoudt) en daarop zet je de bakjes met zaailingen die warmte nodig hebben, in één klap licht en warmte en binnenkort, wanneer de hoop verteerd is nog compost ook. Zo’n hoop geeft trouwens redelijk wat CO2 af die wordt opgenomen door de plantjes waar ze extra goed van groeien.

Er is natuurlijk wel een keerzijde aan de medaille, het is wel een job om zo’n hoop op te zetten en wanneer de temperatuur te hard zakt moet alles omgezet worden met wat vers materiaal. Maar hey, dat is tegelijk een gratis abonnement op de sportclub én sauna zo’n hoop, daar geven sommige mensen veel geld voor.

Ook zonder broeihoop kan je al een hele hoop groenten in de serre zaaien, onderaan vind je een lijstje. Zorg ondertussen nog altijd wel voor voldoende luchtcirculatie, zet op warme dagen de deur op een kier of zet al eens een raam open. Al dat jong groen heeft dan misschien wel voldoende vocht nodig om te kiemen, een te natte serre zorgt al snel voor schimmel. Je bent het waarschijnlijk al wel tegengekomen, witte pluizige toefjes naast de fijne zaailingen. Voorkomen is beter dan genezen dus geef niet teveel water, werk met proper gerief, zorg voor een goede luchtcirculatie tussen de plantjes, dus zaai niet te dicht op elkaar en verstuif om de paar weken gesteentemeel wat helpt de celwanden te versterken en een barrière vormt voor schimmelsporen en insecten.

 

Binnen voorzaaien
Ananaskers, adijvie, artisjok (tot eind deze maand), aubergine, basilicum, groene selderij, knolselderij (tot midden maart), koolrabi, paprika, peper, peterselie, bleekselderij (tot midden deze maand), serrekomkommer, snijselderij en tomaat.

In de serre zaaien in maart
voorzaaien in potjes
Artisjok, asperges, bietjes, bloemkool, bladkolen, bleekselderij (tot midden deze maand) broccoli, erwten, herfstprei, knolselderij (tot midden maart), koolrabi, ui, peultjes, rodekool, spitskool, sla, savooi, spruiten en wittekool.

In de serre zaaien in bakken
Alle blaadjes en kruiden, bietjes, erwtenscheuten, lente-ui, radijs, raapjes, sla, snijbiet en wortel.

In de serre in volle grond zaaien
Andijvie, bietjes, kervel, koolrabi, koriander, mosterdblad, radijs, raapsteeltjes, rucola, sla, spinazie, stengelui, tuinkers, veldsla en wortel.

Geschreven door Madame ZsaZsa

Mme Zsazsa schrijft –altijd met groenten in de hoofdrol- al zo’n 15 jaar blogs, boeken en columns voor kranten en magazines. Maar veel liever dan binnen te zitten maakt ze overdag haar handen vuil in de moestuin en serre terwijl ze mijmert over het eten dat ‘s avonds op tafel komt.
Naar website Meer berichten

Meer van Madame ZsaZsa

Najaar in de kas

In de zomer beloont de kas ons uitbundig met al het lekkers dat er groeit, maar wist je dat de veel langere periode die de zomer omsluit voor een veel diverser aanbod aan groenten kan zorgen?

Lees meer

De tuinkas eind augustus

Hoewel sommige dagen nog flink zomers aanvoelen is de herfst bij moment al tastbaar. Vooral wanneer de wekker afloopt. Sinds wanneer is dat nog zo donker om zeven uur?

Lees meer

6 Komkommers

Komkommers zijn de perfecte zomergroente, ze zorgen voor een frisse bite in elk slaatje, je kan er tzatziki en gazpacho mee maken en je kan er zelfs je drankje mee pimpen.

Lees meer