De moestuin van Sofie

De moestuin van Sofie

Bescherm je groenten tegen een zwoele, hete zomer

De voorbije jaren zijn de zomers heter en zonniger dan ooit. In een ver verleden waren we blij met een stralende zomerdag, maar dit jaar zitten we te puffen onder een parasol met onze voeten in het kinderzwembadje. Het ziet ernaar uit dat we hieraan moeten wennen, maar kunnen de groenten in je serre deze hitte aan? De meeste tropische groenten zoals tomaat, paprika en meloen kunnen goed tegen een hittegolf. Maar bij buitentemperaturen van +35°C wil iedereen toch vertroeteld worden?


Automatische raamopener

Een automatische raamopener werkt met een piston die uitzet naar gelang de temperatuur in je serre. Wordt het warm, dan gaat het dakraam automatisch open. Koelt het ’s avonds af, sluit hij. Hierdoor hoef je geen tientallen keren per dag de temperatuur in je serre in de gaten te houden, het gebeurt allemaal automatisch. In de winter kan je deze piston van het raam halen en in de berging opbergen voor een langere levensduur.

Schaduwdoek

Een schaduwdoek laat voldoende zon door om je groenten optimaal te laten groeien. Het houdt felle zon tegen en beschermt je plantjes van verbranding. De bodem droogt minder snel uit, waardoor je minder water hoeft te geven. Je kan een schaduwdoek makkelijk ophangen : met fix clips zet je deze vast in het frame. Of kies voor een professioneel schaduwdoek dat je over aluminium draden hangt en opzij schuift op minder zonnige dagen.

Hordeur

Planten hebben warmte nodig, maar ook ventilatie. Een hordeur helpt om in warme zomermaanden je planten te voorzien van de nodige afkoeling. Ook tomaten hebben hier veel baat bij : dankzij een hordeur (in combinatie met een dakraam) zal de tocht die gecreëerd wordt zorgen voor een snellere opdroging van de bladeren en dus de kans op phytophtora aanzienlijk verminderen. Bovendien houdt de hordeur insecten op een afstand, waardoor je op een natuurlijke wijze je planten beschermt.

Mulchen

Bescherm de bodem nog extra door een mulchlaag aan te brengen. Dit kunnen houtsnippers zijn, maar ook plantenafval, grasmaaisel, compost …. Om de bodem optimaal te beschermen is een mulchlaag van 3 tot 5 cm perfect. De bodem droogt minder snel uit, plantenwortels zijn beschermd tegen temperatuurschommelingen en zullen zich dus beter in hun vel voelen in je ACD® serre.

Geschreven door Sofie Maes

Buitenmens met passie voor natuurlijk moestuinieren met kwaliteitsvolle materialen en producten. Zot van tomaten, pepers en pompoenen in allerlei vormen en kleuren. Kippenliefhebber en -knuffelaar, de eitjes zijn mooi meegenomen. Maakt samen met haar 2 dochters graag haar handen vuil om vervolgens lekker te koken met de overvloedige oogst.
Naar website Meer berichten

Meer van Sofie Maes

Kweek de sappigste tomaten in je eigen ACD® Prestige serre

Een serre zonder tomaten, dat is zoals een café zonder bier. In een serre zijn de omstandigheden meer dan perfect om zelf de meest lekkere soorten te kweken.

Lees meer

De herfst komt eraan

Voor vele mensen betekent de herfst ook het einde van het moestuinseizoen. Planten die het graag warm hebben, zoals puntpaprika, zoete aardappel, tomaat en aubergine stoppen het eerst met groeien.

Lees meer

Combinatieteelt in de moestuin

Lees meer