Moestuinieren met kinderen

Moestuinieren met kinderen

Moestuinieren met kinderen: niet moeilijk, wel een leuke uitdaging

Tuinieren met kinderen is soms niet vanzelfsprekend : je zaait pepers met veel liefde voor binnenshuis, duwt er plots een klein elleboogje tegen de tray en valt deze op de grond. Heb je in de moestuin fleurige sierbloemen geplant voor de bijtjes, kan een kleine ukkepuk er niet aan weerstaan ze één voor één met veel zorg te plukken en in een vaasje te stoppen.
Betekent dit dat moestuinieren met kinderen onmogelijk is? Neen hoor, met enkele tips leer je die kleine (b)engels respectvol omgaan met je planten en hebben jullie heel veel fun samen!

Creëer betrokkenheid

Betrek je kinderen bij heel het proces – dus vanaf het eerste zaadje tot de echte oogst. Toon verschillende soorten zaadjes, van kleine tomatenzaden tot gigantische pompoenzaden, en laat je kinderen ook mee zaaien. Grabbel in potgrond, zie hoe die nageltjes steeds zwarter en zwarter worden. Geef kleine zaailingen water en soigneer ze met veel liefde. Spendeer samen een hele namiddag aan het doppen van de erwtjes, maak tomatenpassata en pompoensoep. En vooral: GENIET!

Laat los

Genieten betekent ook: erkennen dat kindjes 100 zaden in 1 klein traygaatje proberen te proppen. Laat je perfectionisme los. Laat zien waarom deze massa zaden in zo’n piepklein gaatje niet goed groeit en leg uit dat volgende keer de methode ‘1 zaadje per gaatje’ een beter idee is. En indien je loslaten moeilijk vindt, voorzie zelf nog een reservetray met de nodige zaadjes.

Kies de juiste groenten uit

Samen groenten en fruit kweken geeft pas écht voldoening als je kan oogsten wat je lekker vindt. Eet je niet graag spruitjes? Reserveer er dan geen plekje voor in je moestuin. Ben je een zoetebek en smul je graag van aardbeien? Voorzie een extra groot perceel zodat je gedurende een lange tijd na het avondeten je dessert rechtstreeks uit de tuin kan eten. De bus slagroom niet vergeten!

Lekker wild

Reserveer een stuk van je moestuin alleen voor je kindjes. Zaai bloemen die ze mooi vinden, zaai groenten en kruiden die ze alleen mogen kiezen. Nadien mogen ze die prachtbloemen zélf oogsten, hoeveel en wanneer ze maar willen. Dankzij dit eigen wild stukje, gaan ze minder geneigd zijn om je moestuin en de eetbare bloemen kaal te plukken.

Geschreven door Sofie Maes

Buitenmens met passie voor natuurlijk moestuinieren met kwaliteitsvolle materialen en producten. Zot van tomaten, pepers en pompoenen in allerlei vormen en kleuren. Kippenliefhebber en -knuffelaar, de eitjes zijn mooi meegenomen. Maakt samen met haar 2 dochters graag haar handen vuil om vervolgens lekker te koken met de overvloedige oogst.
Naar website Meer berichten

Meer van Sofie Maes

Een vreemde zomer

Wat een moestuinjaar, 2021. Wat een mooie zomer moest worden, werd er ééntje van overvloedige regen, windvlagen en uitzonderlijk een straaltje zon.

Lees meer

Kweek zelf eens gember!

Gember is een superfood. Thee met een stukje gember is zeer gezond en ook een echte opkikker. Met zijn pittige smaak geeft het bovendien ook een extra toets in vele gerechten. Eveneens heeft het een natuurlijke ontstekingsremmende werking en de thee helpt tegen keelpijn. Ben jij ook dol op gember? Dat komt goed uit, want je kunt het heel gemakkelijk zelf kweken dankzij je ACD® serre!

Lees meer

Flashback naar de zomer!

Flashback naar de zomer De (na)zomer is nu echt voorbij. Bomen verliezen hun bladeren, en de zomergroenten zijn verdwenen uit de moestuin. Buiten kolen, winterharde kruiden, uien en knoflook is de moestuin in winterslaap. In mijn ACD® serre groeien er wel nog veel groenten zoals sla, winterkervel en winterkervel. Deze blog wil ik opdragen aan de mooie zomer met een recept dat je zal doen watertanden.

Lees meer