Goede voornemens

Goede voornemens

Toen ik vanmorgen wakker werd, leek het of de zon iets sneller opkwam dan enkele weken geleden. Het begint te kriebelen: ik wil naar buiten. Zaaien. Verspenen. Alles zien groeien. Voor de meeste planten is het nog te vroeg, maar dat weerhoudt met niet om al volop plannen te maken in mijn hoofd. Zo wil ik in 2021 duurzamer leven. Eigenlijk heel eenvoudig: ik wil minder plastic afval verzamelen. Meer nadenken over hoe duurzaam iets geproduceerd is vooraleer ik het koop. En vooral : meer zelf kweken! Groenten, fruit, lekker uit eigen tuin. Gezonder ook, want wist je dat zelfgekweekte groenten meer vitaminen bevatten dan de groenten die je in de winkel koopt?

Groenten die in de winkelrekken liggen, worden vaak onrijp geplukt, anders zouden ze rot worden door al dat transport. Dit gaat gepaard met veel smaak- en vitamine verlies. Geef mij dus maar een lekkere portie vers geplukte groentjes uit eigen tuin of serre.

Dankzij mijn serre heb ik het voordeel om jaarrond te kweken: nu staat er bijvoorbeeld winterspinazie in, maar ook nog sla. Het winterzonnetje doet wonderen voor al dat fris, krakend groen. Ik laat er ook planten overwinteren die niet goed tegen de vorst kunnen, zoals een bananenboom. Voor onze kinderen is er in te tuin nog voldoende te beleven: mulchen (de bodem bedekken met een laagje bladeren tegen de vorst), eieren rapen van onze kippen en het gazon bladvrij houden. Want buiten spelen is toch zoveel leuker, en het zou toch zonde zijn als de wasmachine niet op volle toeren kan draaien (modderige broeken gegarandeerd)!

Wat denk je, zou ik toch al beginnen met zaaien in huis? Paprika’s en pepers bijvoorbeeld? Ik kan het niet laten, in mijn hoofd is het al lente!

Geschreven door Sofie Maes

Buitenmens met passie voor natuurlijk moestuinieren met kwaliteitsvolle materialen en producten. Zot van tomaten, pepers en pompoenen in allerlei vormen en kleuren. Kippenliefhebber en -knuffelaar, de eitjes zijn mooi meegenomen. Maakt samen met haar 2 dochters graag haar handen vuil om vervolgens lekker te koken met de overvloedige oogst.
Naar website Meer berichten

Meer van Sofie Maes

Voorzaaien

Ik kan binnen niet álle moestuinplanten kwijt, anders kunnen we binnenkort niet meer aan de ontbijttafel omdat die gevuld staat met trays en potjes in allerlei vormen en maten. Ik gebruik daarom mijn ACD® serre als voorzaaiplaats.

Lees meer

Een vreemde zomer

Wat een moestuinjaar, 2021. Wat een mooie zomer moest worden, werd er ééntje van overvloedige regen, windvlagen en uitzonderlijk een straaltje zon.

Lees meer

Gezonde groenten uit je eigen serre met respect voor de natuur: tips en tricks

Moestuinieren is zorg dragen voor de natuur. Samen met de natuur ervoor zorgen dat je lekkere groenten en fruit op je bord kan toveren. Wil je graag op een respectvolle en verantwoorde manier groenten in je ACD® serre kweken? Ik deel graag mijn tips!

Lees meer