Serre verwarming

Serre verwarming

Om de temperatuur te handhaven die nodig is voor het voortbestaan van de planten die u in uw serre wilt kweken, zult u waarschijnlijk een verwarmingssysteem in uw tuinserre moeten installeren. Het zal ofwel werken als een antivries door de temperatuur op een minimum van + 2° C te houden, ofwel als een verwarmingssysteem in de strikte zin van het woord om een gematigde of tropische atmosfeer in de serre te verkrijgen. Neem het krachtig genoeg om de gekozen temperatuur te bereiken en effectief te handhaven. Wat de gebruikte energie betreft, hangt alles af van uw klimaatregeling, de installatiekosten en de gebruikskosten, gezien het verwarmingssysteem dat uw huis uitruilt.

Elektrische radiatoren zijn het eenvoudigst te installeren, zolang u er maar voor kunt zorgen dat uw serre op het elektriciteitsnet is aangesloten. Uitgerust met een thermostaat maken ze het mogelijk om de kosten van de gebruikte energie beter te beheren. Bovenal is hun werking automatisch. Er kunnen verschillende soorten apparaten worden gebruikt. Het meest voorkomende is het blaasmodel, dat efficiënter is dan de klassieke convector, die de temperatuur in het hele volume van de serre niet kan homogeniseren. De luchtstroom die door de in de radiator geïntegreerde ventilator wordt gecreëerd, voorkomt dat er in de hoeken van de tuinserre ziekte-uitbraken ontstaan. In de zomer kan het worden gebruikt als een eenvoudige ventilator, door het uitschakelen van de verwarmingsfunctie. Dit maakt de ventilatie gemakkelijker. U kunt ook verzegelde verwarmingskabels installeren rondom de serre, net boven de grond. Deze houden het oppervlak van de grond op een goede temperatuur en verwarmen tegelijkertijd de atmosfeer. U moet zo’n systeem in uw tuinserre installeren als u van plan bent om gewassen in de volle grond te telen, zonder planken en andere planken.

Gasverwarming is zeer efficiënt in de serre. Aangezien stadsgas natuurlijk uitgesloten is omdat het duur en ingewikkeld zou zijn om te installeren, zult u flessengas gebruiken. Je kunt geen butaan gebruiken omdat het te gevoelig is voor vorst. U zult dus propaan moeten gebruiken, dat niet bevriest. Een conventionele stralingsverwarming, aangedreven door een middelgrote cilinder, heeft een vermogen dat instelbaar is tussen 2500 W en 4500 W. Genoeg om een serre met een vloeroppervlakte van 20 m² te verwarmen. Uitgerust met een atmosfeerregelaar voor totale veiligheid, is het zeer veilig om te gebruiken. Controleer voor het opstarten de stabiliteit van uw toestel op de grond. Maar wees voorzichtig: in de zomer moet u de gasfles uit de serre halen om elk explosiegevaar door oververhitting te vermijden. Een nadeel van gasverwarming is dat deze is uitgerust met een thermostaat die niet op de dichtstbijzijnde graad kan worden ingesteld, zoals een elektrische kachel. Dit brengt veel vallen en opstaan met zich mee voordat de juiste instelling wordt gevonden. Ook de ventilatie van de serre moet beter worden bewaakt, omdat de verbranding van propaan waterdamp afgeeft. Als het verkeerd is ingesteld, kan het ook dampen afgeven die giftig zijn voor de planten en voor jou.

Olieverwarming is efficiënt, maar niet erg nauwkeurig. Economisch en volledig autonoom, het laat toe om een paar graden te winnen. De afwezigheid van een thermostaat maakt het gebruik ervan meer willekeurig. Het is ook noodzakelijk om het niveau van de olie in de tank elke dag te controleren. Vergeet niet om wat in reserve te houden. In het algemeen is het altijd zo dat bij strenge vorst de containers leeg of bijna leeg zijn. Gebruik in plaats daarvan kerdane, dat minder stank heeft. Controleer ook de toestand van de lont. Een éénpits kachel is geschikt voor een 3 tot 4 m² grote serre. Een twee-pits kachel verwarmt een serre van maximaal 8 m².

Als uw tuinserre tegen een muur van uw huis leunt, kunt u het cv-circuit omleiden. Vergeet niet een thermostaat te installeren op uw radiator in de serre. Dit is niet noodzakelijkerwijs erg kosteneffectief, aangezien de extra kosten aanzienlijk zijn. Vooral als u een programmeur heeft die uw centrale verwarming aanstuurt, wordt de ketel niet per se ingeschakeld als u de verwarming in de serre moet duwen! Een dergelijke installatie is alleen interessant om een vorstvrije omgeving te garanderen.

Culturen op elke verdieping!
In een serre die is uitgerust met een thermostaat gestuurde verwarming, is de warmte niet hetzelfde op het maaiveld en in de nok. Dit verschil is te wijten aan het feit dat de warmte naar boven stijgt, terwijl de thermostaat alleen de gekozen temperatuur in de directe omgeving handhaaft. Om de temperatuur overal homogeen te laten zijn, zou een ventilator de hele tijd moeten draaien om de lucht te laten circuleren. Een dergelijke situatie is verre van een handicap, integendeel. Het enige wat nodig is, is om elke soort op de plaats te zetten die het best aan zijn warmtebehoefte voldoet. Hiervoor moet uw serre voorzien zijn van planken en stellingen die op de juiste plaats worden geplaatst. Wat betreft de planten die meer winterhard zijn in termen van vorst, installeert u ze op de grond, op een bed van grind om de mogelijke risico’s van te lage temperaturen te vermijden. Er is ook niets dat u ervan weerhoudt om een lade met verwarmingskabels op uw schappen te installeren. Een dergelijk systeem bevordert het ontkiemen van de zaden zonder dat de hele serre hoeft te worden verwarmd. Het maakt het ook mogelijk om bepaalde soorten die meer warmte nodig hebben te cultiveren door hun potten te begraven in de verwarmde grond van deze vermenigvuldigingstafel. Een goede manier om tulpen, hyacinten of amaryllissen te forceren. Deze installaties kunnen ook op een plank worden geïnstalleerd, net boven deze verwarmingstafel.

Meer berichten

Zelf groenten kweken: hoe begin je hieraan?

Heb je eindelijk de smaak te pakken van het moestuinieren? Dan wil jij als beginner waarschijnlijk graag weten hoe je een eigen groenten- en fruitkweek het beste aanpakt. In vier grote stappen staat jouw eerste moestuin geplant.

Lees meer

De moestuin van Sofie

Schimmels en nare insecten heb je liever niet in je serre. Ze kunnen je droom van een rijkelijke oogst laten wegsmelten als sneeuw voor de zon.

Lees meer

8 tips bij het plaatsen van je ACD® serre

Lees meer