De aubergine zal de voorkeur geven aan de serre

De aubergine zal de voorkeur geven aan de serre

Moderne variëteiten kunnen vruchten produceren die soms bijna 2 kg wegen. Algemeen bekend als “eetbare nachtschade”, de aubergine heeft een lage voedingswaarde. Het is laag in mineralen en vitaminen. Aubergineweefsels bevatten geen hoge hoeveelheid solanine, dus er is geen gevaar bij het eten ervan, vooral omdat deze ‘vruchten’ pas na het koken worden gegeten.

Let op: wanneer aubergines niet volledig rijp zijn, bevatten ze een vrij hoog gehalte aan giftige stoffen. Vergiftigingen, hoewel zeldzaam, zijn bekend. Eet aubergines alleen als de huid volledig gekleurd is en het vruchtvlees volledig rijp is.

Als mediterrane groente bij uitstek heeft de aubergine veel zon nodig. In ons klimaat is het daarom raadzaam om ze in kassen te kweken, net als paprika’s en chilipepers. Aubergines hebben een duidelijke voorkeur voor humusrijke gronden (grond of goed gecomposteerde compost is essentieel).

Het zaaien gebeurt in maart, in een verwarmde omgeving. De zaden ontkiemen na ongeveer een week. Het verplanten gebeurt in potten van 20 cm als u niet kiest voor volle grond. Vergeet ook niet om je aubergine te knijpen. Het fruit wordt geoogst als het volledig rijp is.

Wat ziekten betreft, zijn aubergines soms gevoelig voor meeldauw en witziekte. Tegen de aantasting van meeldauw wordt over het algemeen geadviseerd om de planten vóór de bloei preventief te besproeien met Bordeaux-mengsel. Twee tot drie behandelingen zijn essentieel. Wanneer de schimmel al is aangegeven, is het noodzakelijk om gebruik te maken van een traditioneel schimmelwerend middel. Voor poederachtige schimmel, gebruik in plaats daarvan zwavel.

Aubergines zijn vooral bladluizen en witte vliegen (aluerodes – witte vliegen). Pyrethrum is effectief tegen bladluizen en witte vliegen, net als andere insecticiden op de markt.

Witte vliegen komen het meest voor als het warm en droog is, wat vaak het geval is in kassen. Ze kunnen worden ingesloten door een paar meter siertabak tussen de aubergines te planten.

Aubergineteelt

– Familie: Solanaceae of Solanaceae

– Klimaat: warm

– Bodem: zeer vochtig

– Zonneschijn: ja

– Hoogte: 1 m

Door de domesticatie van de aubergine kon een aubergine worden geproduceerd die veel minder bitter is dan de oorspronkelijke rassen.

Tijdens de bloeiperiode wordt de aubergine zeer sierlijk, bedekt met prachtige paarsblauwe bloemen.

De vrucht heeft verschillende vormen, meestal langwerpig maar kan variëren van de grootte van een mooi ovaal ei tot een grote ballon die eindigt in een peer. De huid is glanzend en glad. Het vruchtvlees is crèmekleurig, met honderden kleine zaadjes.

Rassen

– Barbatane: paarse kleur, langwerpige vorm, dik vruchtvlees, de bekendste soort.

– De Japanse: wit met kleine vervaagde paarse lijntjes

– La dourga: jurk van een lichtgevende witte, langwerpige vorm, klein, met een fijne huid.

– De roos

– De groene

– Chinese aubergine: paarse kleur, de vorm lijkt meer op een courgette (langer en cilindrisch).

Teelt: Zoals de meeste met water doordrenkte groenten, moeten de aubergines regelmatig worden besproeid. Vermijd het besproeien van het gebladerte om de ontwikkeling van ziekten te voorkomen. Bevestig uw plant ook aan palen om te voorkomen dat hij onder het gewicht van de vrucht bezwijkt.

Culinaire kaart van aubergine

Voedingswaarde (100 g)

– Calorieën: 20 tot 26

– Water: 93%.

– H. van koolstof: 6 g

– Vetgehalte: 1 g

– Eiwit: 1 g

– Rijk aan Calcium, ijzer, Niacine, Fosfor, Kalium

– Vitaminen PP, A, B1, B2

Aubergine zal perfect samengaan met andere mediterrane groenten in uw Provençaalse gerechten bijvoorbeeld. Het zal ook heerlijk zijn in puree.

Bewaren

Als je aubergine in plasticfolie is gewikkeld, is het eerste wat je moet doen, het verwijderen van de aubergine. Het is het beste om het in de koelkast te bewaren.

Houdbaarheid: één tot twee weken, afhankelijk van de vraag of het product rijp of onvolwassen is op het moment van aankoop.

Invriezen: alleen gekookt

Neem het zonder matiging in:

– Mei
– juni
– juli
– augustus
– september

Meer berichten

Wat kun je doen met je serre in de winter? Ontdek 5 mogelijkheden

Een serre is perfect om een heel jaar door te genieten van je (moes)tuin. Ook in de winter bij koude temperaturen! Ontdek 5 mogelijkheden om je serre in de winter te gebruiken, van wintergroenten kweken tot je serre als gezellige tuinkamer.

Lees meer

Kweek zelf eens gember!

Gember is een superfood. Thee met een stukje gember is zeer gezond en ook een echte opkikker. Met zijn pittige smaak geeft het bovendien ook een extra toets in vele gerechten. Eveneens heeft het een natuurlijke ontstekingsremmende werking en de thee helpt tegen keelpijn. Ben jij ook dol op gember? Dat komt goed uit, want je kunt het heel gemakkelijk zelf kweken dankzij je ACD® serre!

Lees meer

Van fundering tot de ideale plek: veelgestelde vragen over een serre plaatsen

Ga je een serre kopen? Super! Dan kijk je er vast al naar uit om te genieten van je eigen kweek. Maar first things first. Voor je de serre plaatst moet je enkele praktische zaken op een rij zetten.

Lees meer