Serre opruimen in het najaar – deel 1

Serre opruimen in het najaar – deel 1

De zomer is voorbij en het najaar is begonnen. Het is tijd om je serre op te ruimen en klaar te maken voor de winter. In twee blogs ga ik jullie meenemen in hoe ik mijn serre opruim, schoon maak en poets voor dat de winter gaat beginnen.

Na een mooie oogst is het altijd lastig om te besluiten dat het seizoen ten einde is. De dagen worden korter en de temperatuur daalt snel. De omstandigheden zijn voor veel planten dan niet meer optimaal en ze stoppen met groeien. Periodes van veel regen zorgen ervoor dat schimmels en andere ziektes snel groeien. Het is dus erg belangrijk om op tijd te beginnen met opruimen.

Tomatenplanten weghalen

Als eerste ben ik gestart met het weghalen van mijn tomatenplanten. Na mijn vakantie was de serre erg overwoekerd. De dieven schoten alle kanten op. Ik besloot om alle tomaten te oogsten en de planten te verwijderen. Een flinke klus.. Note to self: Volgend jaar nóg beter dieven!

Tijdens het weghalen van de planten, is het ook goed om te kijken dat alle clips die je hebt gebruikt heel van de plant afkomen. Alle stokken of tomatenspiralen haal je uit de grond om ze schoon te maken en op te bergen voor volgend jaar.

Tip: Doe het loof van de tomatenplanten niet op de composthoop. Tomatenplanten zijn namelijk erg gevoelig voor ziektes en deze ziektes worden in de composthoop gemakkelijk overgebracht op andere planten

   

Luchten

Nadat alle tomatenplanten uit de serre verwijderd waren, was er opeens weer veel licht en ruimte. Nu is het belangrijk om je serre even goed te luchten en te laten drogen. Hiermee voorkom je dat schimmels en ziektes verder gaan groeien. Zet je ramen en deuren open, zodat er even een lekker briesje door heen kan.

Uien en knoflook laten drogen

In dit deel van het jaar worden de kweekbakken niet tot nauwelijks gebruikt. Ik vond dit erg zonde en zag een mogelijkheid voor mijn uien en knoflookoogst. Uien en knoflook hebben ongeveer 3 tot 4 weken nodig om helemaal te drogen. In een kistje heb ik de uien verspreid, zodat de lucht goed overal langs kan en nu kan ik ze mooi bewaren op een donkere plek in mijn garage.

Aubergine en paprika

Mijn aubergine, paprika en peper laat ik nog even staan. Ze zien er nog goed uit en hebben geen schimmel. De aubergine moet nog even een eindsprint maken en van de paprika en peper ben ik volop aan het oogsten!

   

Deze taken heb ik afgevinkt, maar er staat nog genoeg op de to do-lijst om voor de winter af te ronden. Ramen wassen, grond in orde maken en opnieuw zaaien. Je leest er meer over in deel 2 van deze blog.

Geschreven door Mijn Moestuin - Mijn Passie

Mijn moestuin = mijn passie! In het zonnige zuiden van Nederland verbouw ik sinds 2015 mijn eigen groenten, kruiden en bloemen. Samen met jullie, mijn mede-moestuiniers, wil ik een kleurrijke wereld kunnen behouden!
Naar website Meer berichten

Meer van Mijn Moestuin - Mijn Passie

SERRE OPRUIMEN IN HET NAJAAR – DEEL 2

De zomer is voorbij en het najaar is begonnen. Het is tijd om je hobby serre op te ruimen en klaar te maken voor de winter. In twee blogs ga ik jullie meenemen in hoe ik mijn serre opruim, schoon maak en poets voordat de winter gaat beginnen.

Lees meer

2020: mijn volkstuin en nieuwe hobbyserre

Myrna Creemers is gelukkig met haar nieuwe trendy Prestige S104H van ACD®. Benieuwd hoe de montage verliep? Lees verder...

Lees meer

Oogsten, oogsten en nog meer oogsten in de serre

In de maand augustus staat het oogsten in de moestuin centraal en in deze blog specifiek de oogst uit mijn hobby serre. De eerste vruchten zijn rijp, het zonnetje schijnt en dat betekent: oogsten maar! En hoe vaker je oogst: hoe meer vruchten je planten gaan produceren. Oftewel: oogsten = meer vruchten.

Lees meer