De serre eind augustus

De serre eind augustus

Hoewel sommige dagen nog flink zomers aanvoelen is de herfst bij moment al tastbaar. Vooral wanneer de wekker afloopt. Sinds wanneer is dat nog zo donker om zeven uur?
Ook in de serre voel je dat de zon veel van zijn kracht heeft verloren, de tomaten rijpen een pak minder snel en ik kan nog maar drie komkommers per dag oogsten ipv 7. (Of zo voelde dat toch.)

Om de afnemende zon zijn werk te kunnen laten doen neem je stelselmatig alle bladeren onder de afrijpende tomaten weg tot de vruchten van de hoogste tros tegen september ook in de zon hangen. De plant kan nu al zijn energie in de vruchten stoppen ipv het te moeten verdelen tussen bladeren en vruchten. Verminder tegelijk ook de watergift, het teveel kan moeilijker verdampen en kan de vruchten doen barsten.

    

Maar het is minstens zo belangrijk om aan de toekomst te denken. Wat als de tomaten uit de serre zijn? Het wordt vaak over het hoofd gezien, maar met een serre ben je in de koudere maanden van het jaar, net zoveel als in de zomermaanden. En er valt nog veel meer te oogsten dan sla en bloemkolen. Wat dacht je van bietjes, venkel, snijbiet en een hele selectie verse kruiden en blaadjes?

 

Ik wacht tot de ergste hitte is verdwenen om dan weer alle zaaitrays te vullen om in oktober uit te planten. Rechtstreeks in de grond kan je dan ook nog vanalles zaaien, maar door nu al voor te zaaien win je extra tijd. Zaai ook zeker groenten en kruiden waar je nu nog van kan oogsten in de moestuin: snijbiet, peterselie, snijselder… Deze planten kunnen best wel wat koude verdragen, zeker wanneer je ze beschermt met wat stro, maar hard groeien doen ze natuurlijk niet. De serre biedt dan die extra bescherming die het verschil maakt.

In plaats van nu te zaaien (of wanneer je vergeten te zaaien bent) kan je in oktober ook wat plantjes van buiten naar de serre verhuizen. Maar niks beats natuurlijk lekker verse jonge kruiden en blaadjes.

Wat doe je in september:

  • Geef minder water, maar laat je planten ook geen dorst lijden.
  • Sluit ‘s nachts de deuren
  • Blijf voor voldoende ventilatie zorgen, zet ramen en deuren open op droge dagen
  • Zaai groenten voor de teelt na de tomaten
  • Bewaar zaad van lekkere tomatenrassen
  • Pluk de bladeren van de tomaten én komkommers
  • Haal planten die er ziek uitzien weg

Geschreven door Madame ZsaZsa

Mme Zsazsa schrijft –altijd met groenten in de hoofdrol- al zo’n 15 jaar blogs, boeken en columns voor kranten en magazines. Maar veel liever dan binnen te zitten maakt ze overdag haar handen vuil in de moestuin en serre terwijl ze mijmert over het eten dat ‘s avonds op tafel komt.
Naar website Meer berichten

Meer van Madame ZsaZsa

Najaar in de serre

In de zomer beloont de serre ons uitbundig met al het lekkers dat er groeit, maar wist je dat de veel langere periode die de zomer omsluit voor een veel diverser aanbod aan groenten kan zorgen?

Lees meer

6 Komkommers

Komkommers zijn de perfecte zomergroente, ze zorgen voor een frisse bite in elk slaatje, je kan er tzatziki en gazpacho mee maken en je kan er zelfs je drankje mee pimpen.

Lees meer

Over krulkoppen en andere problemen, wat de tomaten ons leren in juni

Er is nog nooit een moestuinier geweest die zei: Nu weet ik alles! Pas op, er zijn er wel die het denken, dat hebt ge overal. Maar meestal zijn zo’n mensen net slim genoeg om die gedachte niet uit te spreken.

Lees meer