Het oerwoud

Het oerwoud

“Moet ik anders eens passeren met mijn bosmaaier?” vroeg mijn man gisteren.
Met andere woorden: De serre staat er voor het moment nogal florissant bij!

 

         

We eten al weken elke dag wel iets uit de serre: bietjes, koolrabi, bloemkool, snijbiet, raapjes en heel veel slaatjes met radijsjes, lenteuitjes, verse knoflook en een hoop kruiden. Het leven met een serre is schoon. En vooral lekker! En het is nog niet gedaan want de eerste aardbeien zijn al aan het kleuren en de worteltjes, tuinbonen en peultjes hebben ook nog maar een week vandoen voor we al eens voorzichtig oogsten.

 

       

Voor mensen met een serre is het momenteel dooreten, niet een beetje van dit en een plukje van dat, maar hele gevulde vergieten verdwijnen richting keuken. Heerlijk!

Maar er was nog meer, er zijn zelfs al groenten voorbij hun moment de gloire: rucola, raapsteeltjes, spinazie en selder zijn allemaal minstens drie keer zo groot als dat ze in de winkelrekken liggen, prachtig om te zien, maar niet lekker meer. Dat maakt het binnen een week of twee allemaal ook wel wat makkelijker om ze weg te doen. Een groot contrast met oktober wanneer ik het moment om de tomatenplanten op te ruimen voor me uit blijf schuiven.

 

       

In april lost zich dat allemaal vanzelf op. Selder, peterselie, venkel, rucola, spinazie, sla en alle kruiden schieten door het lengen van de dagen en de warmere temperaturen al snel door zodat er geen moeilijke keuzes moeten gemaakt worden en de tomaten, komkommers en pepers op hun moment kunnen geplant worden. Maar in tussen geniet ik -en de kuikens die als enige overlevenden achterbleven na een aanval van een vos- nog even van mijn oerwoud.

 

Geschreven door Madame ZsaZsa

Mme Zsazsa schrijft –altijd met groenten in de hoofdrol- al zo’n 15 jaar blogs, boeken en columns voor kranten en magazines. Maar veel liever dan binnen te zitten maakt ze overdag haar handen vuil in de moestuin en serre terwijl ze mijmert over het eten dat ‘s avonds op tafel komt.
Naar website Meer berichten

Meer van Madame ZsaZsa

6 Komkommers

Komkommers zijn de perfecte zomergroente, ze zorgen voor een frisse bite in elk slaatje, je kan er tzatziki en gazpacho mee maken en je kan er zelfs je drankje mee pimpen.

Lees meer

Het voorjaar in de hobbyserre, haal eruit wat erin kan zitten!

Het is altijd weer een plezier om in de hobbyserre binnen te komen, zeker overdag. Het minste zonnestraaltje, en die zijn er zeker wel in de eerste maanden van het jaar warmt de hobbyserre al snel op tot een aangename plaats om werken!

Lees meer

De hongerkloofpasta

Een heel jaar door valt er overvloedig te oogsten uit onze moestuin. Meerdere gezinnen zouden hier dagelijks een heerlijke avondmaaltijd kunnen samenstellen.

Lees meer