De eerste tomaten in de serre

De eerste tomaten in de serre

Wat een ontzettend lekker weertje is het toch. De zon en lekker buiten zijn doen mij echt heel erg goed. Ik kan dan ook niet stil zitten en bedenk ieder vrij moment wel iets om te doen. Gelukkig verveel ik me nooit met een moestuin in mijn achtertuin en een volkstuin van 100 m2. Bij het schrijven van deze blog heb ik nét de eerste tomaten naar de grote serre verhuisd. Wat een mooi aanzicht!

Een grote rode serre vol met tomaten… Dat is een droom van mij die dit jaar uit gaat komen. Ik vind het erg leuk om een aantal verschillende varianten uit te proberen, waar ik vervolgens op het einde van het seizoen ook weer mijn eigen zaden van verzamel.
Dit jaar ben ik gegaan voor 4 verschillende tomaten: Cherry, Roma, Yellow pear en Black cherry.

Nadat de zaailingen binnenshuis waren opgekomen, werd het een week geleden tijd voor een eigen potje. De zaailingen waren al aardig groot geworden en hadden een mooi wortelstelsel gemaakt. Het verhuizen naar een eigen potje is altijd een leuk moment, want vanaf dat moment zie je de plantjes iedere dag groter en sterker worden. De plantjes staan in groepen samen in een grote platte bak, zodat bij het water geven het overtollige water niet verloren gaat. Ik giet voorzichtig water in de platte bak, zodat de wortels opzoek gaan naar water, zich beter verspreiden en uiteindelijk voor een stevige basis zorgen.

Tip: Geef altijd water bij de voet van de plant! De tomatenplanten zijn erg gevoelig voor water en regen, vandaar dat je ze beter beschut in een tuinserre kunt zetten. Op deze manier voorkom je schimmelvorming en bescherm je je oogst.

 

     

Vandaag vond ik het tijd om de zaailingen te verhuizen naar de serre. Ze zijn in 1 week tijd zo ontzettend hard gegroeid. Het was dan ook een uitdaging om ze te vervoeren naar de volkstuin. Voor mij is dit het eerste jaar dat ik tomaten groei in de volle grond. Voorheen deed ik dit altijd in potten, maar sinds dat ik dit moestuin seizoen een serre op mijn volkstuin heb, wilde ik het graag eens in de volle aarde proberen. Ik ben benieuwd!

     

Voordat ik wist welk plantje waar zou komen, heb ik eerst een verdeling gemaakt met de zaailingen in de potjes. Zo kon ik gemakkelijk zorgen dat er genoeg ruimte tussen de planten zou blijven en het andere deel van de serre gereserveerd blijft voor komkommer en aubergine. Het is belangrijk om je tomatenplant goed op te binden voor stevigheid. Dit kan op verschillende manieren met bijvoorbeeld een stuk touw, tomatenspiralen of bamboestokken. Wanneer je geen stevigheid creëert voor de plant, zal je snel genoeg zien dat de plant omkiept en het gewicht van de tomaten niet kan dragen.

     

De komende tijd zal ik regelmatig in de serre te vinden zijn om te kijken hoe het met de tomatenplanten gaat, om mijn komkommer zaailingen uit te planten en de aubergines in de gaten te houden. In een volgende blog zal ik jullie meenemen in alle extra klusjes die bij het houden van tomaten komen kijken, zoals dieven, zelfbestuiving, opbinden en uitdunnen.

 Samen met ACD® ga ik dit avontuur in 2020 aan. Wil je ook een serre of serre aanschaffen? Neem een kijkje bij www.acd.eu of stuur een mailtje naar info@acd.eu

Geschreven door Myrna Creemers

Mijn moestuin = mijn passie! In het zonnige zuiden van Nederland verbouw ik sinds 2015 mijn eigen groenten, kruiden en bloemen. Samen met jullie, mijn mede-moestuiniers, wil ik een kleurrijke wereld kunnen behouden!
Naar website Meer berichten

Meer van Myrna Creemers

Voorbereidingen en nog meer voorbereidingen

Na een lange periode van regen was het dit weekend eindelijk heerlijk weer! Het zonnetje scheen en het was een prima temperatuur om in de tuin te werken. Bij mij kriebelde het ook ontzettend om weer lekker aan de slag te gaan.

Lees meer

2020: mijn volkstuin en nieuwe hobbyserre

Het nieuwe jaar is begonnen en dat betekent nieuwe moestuinplannen. Het jaar 2020 staat voor mij voor grotere plannen. Dit jaar ga ik jullie meenemen in alles wat er gebeurt rondom mijn volkstuin en de schitterende, rode Prestige S104H van ACD®!

Lees meer

Zaden en plannen voor het nieuwe seizoen

Het nieuwe moestuinseizoen is voor mij nu dan echt van start gegaan. Om jullie mee te nemen in dit proces, heb ik een onderscheid gemaakt in drie verschillende stappen.

Lees meer