Voorbereidingen en nog meer voorbereidingen

Voorbereidingen en nog meer voorbereidingen

Na een lange periode van regen was het dit weekend eindelijk heerlijk weer! Het zonnetje scheen en het was een prima temperatuur om in de tuin te werken. Bij mij kriebelde het ook ontzettend om weer lekker aan de slag te gaan. Diverse klusjes en voorbereidingen in de volkstuin en hobbyserre hebben mij dit weekend goed beziggehouden.

       

In deze tijd van onrust was ik daar ook echt aan toe. Veel evenementen en bijeenkomsten werden afgelast en dat gaf mij extra ruimte om te ontsnappen aan alle hectiek. Heerlijk om me even terug te trekken in de tuin, mijn eigen groene oase.

Zonnetje, biertje, klusjes… voor mij een perfect weekend!


Voorzaaien

In de ochtend begon ik met het voorzaaien van tomaten, bloemen, komkommers, aubergines, courgettes en nog veel meer! Om een ‘zekerheidje’ in te bouwen zaai ik altijd iets meer dan ik daadwerkelijk nodig heb. Afgelopen jaar resulteerde dit in een overvloed aan tomatenplanten.. Om dat dit jaar te voorkomen heb ik goed nagedacht over de hoeveelheden. Mocht het nou zo zijn dat ik van een bepaalde groente te weinig heb (omdat er bijvoorbeeld iets niet is opgekomen) kan ik altijd nog ruilen met mijn medemoestuiniers op de volkstuin.

Inmiddels staan mijn zaaikasjes lekker voor het raam op een lichte plek met een heerlijk ochtendzonnetje.

       

 

Regentonnen installeren

Mijn hobbyserre heeft aan de zijkant gootjes waarmee het regenwater wordt afgevoerd. Nederland is het land van de regen. Gemiddeld komt er per jaar zo’n 800 milliliter regen uit de lucht vallen, het zou zonde zijn als we hier niets mee doen. Het opvangen van regenwater is een slimme en duurzame oplossing. Het is beter voor het milieu én scheelt het in je portemonnee. Regenwater opvangen is zo gemakkelijk, dat eigenlijk iedereen het zou moeten doen! Aan beide kanten hebben we een regenton geïnstalleerd die hopelijk snel lekker vol zit met regenwater. Meer over regen in de moestuin lees je in mijn blog Regen in de moestuin.

 

Schaduwdoek ophangen

Bij de hobbyserre hoort een ontzettend mooi schaduwdoek dat op maat gemaakt is en dus precies mooi past. Door een handig schuifsysteem kan het doek het gehele jaar in de kas ophangen. Ik kan zelf een moment kiezen waarop ik het in gebruik wil nemen door het simpelweg uit te schuiven, ideaal!

Oververhitting in je hobby kas kan ervoor zorgen dat je planten verbranden of dat de grond uitgedroogd raakt. Zorg dus goed voor de planten, want het zou zonde zijn om je oogst kwijt te raken door een te felle zon. Meer over de zon en een hobby kas lees je in mijn blog Een kijkje in mijn tuinkas – Zon, zon en nog meer zon!

     

 

Compostvaten verplaatsen

Door de plaatsing van de nieuwe hobbyserre stonden de compostvaten eigenlijk op de verkeerde plek. Hoewel het zeker een praktische manier is om zelf compost te maken, zijn compostvaten niet bepaald mooi en ik wil ze graag een beetje verbergen. We hebben de vaten een plekje gegeven achteraan op de volkstuin waar hopelijk in de zomer allerlei bloemen voor groeien. Het oog wil ook wat!

     

Nu dat er een aantal kleine klusjes zijn opgelost staan er nog een aantal wat grotere taken op de planning. Zo wil ik een aantal nieuwe paden gaan leggen, wil ik een kastje gaan maken voor in de hobby kas en moet er veel omgespit worden. Maar gelukkig is dat met zo’n heerlijk weer geen straf!

Samen met ACD® ga ik dit avontuur in 2020 aan. Wil je ook een serre of kas aanschaffen?

Neem een kijkje bij www.acd.eu of stuur een mailtje naar info@acd.eu

Geschreven door Myrna Creemers

Mijn moestuin = mijn passie! In het zonnige zuiden van Nederland verbouw ik sinds 2015 mijn eigen groenten, kruiden en bloemen. Samen met jullie, mijn mede-moestuiniers, wil ik een kleurrijke wereld kunnen behouden!
Naar website Meer berichten

Meer van Myrna Creemers

3 tips tegen droogte in de moestuin

2020 is het derde jaar op rij dat Nederland een uitzonderlijke droogte meemaakt waardoor de diepe waterreserves steeds verder uitgeput raken. Ieder moment dat er een paar regendruppels uit de lucht komen vallen, ben ik ontzettend blij.

Lees meer

Zaden en plannen voor het nieuwe seizoen

Het nieuwe moestuinseizoen is voor mij nu dan echt van start gegaan. Om jullie mee te nemen in dit proces, heb ik een onderscheid gemaakt in drie verschillende stappen.

Lees meer

Schaduwdoek: Een must have voor je hobby serre

De vorige keer zei ik het ook al, maar wat is het toch ontzettend lekker weer. Veel zon, een lekkere temperatuur en avonden die steeds langer worden. Met deze hoeveelheid zon is een schaduwdoek echt een aanrader.

Lees meer