10 gouden tips bij het opzetten van een ACD<sup>®</sup> Prestige hobbyserre

10 gouden tips bij het opzetten van een ACD® Prestige hobbyserre

1. Kies de serre niet te klein

– De grootte van de serre is heel belangrijk
– Je hobby vandaag is niet dezelfde hobby van morgen – er zit een bepaalde evolutie in het kweken van groenten , je start met sla en tomaten maar kan eindigen met het kweken van zeldzamere groenten en fruit of zelfs tropische planten. Door invloed van vrienden kan je planten ruilen, nieuwe uitdagingen aangaan, … dan wordt de serre al snel te klein.
– Hoe groter de serre hoe relatief goedkoper (m² /prijs daalt sterk!)
– De serre is een langetermijninvestering. Je kan de serre makkelijk verhuizen / verkopen (dankzij het zelfdragend funderingsprofiel uit aluminium)

2. Kies het juiste model voor jezelf

– Er bestaan reeds heel wat modellen, rechte wandserres en schuine wandserres, deze zijn ook al verkrijgbaar in tal van formaten en kleuren. Van een grote hobbyserre in de tuin op het platteland tot kleine serre in een stadstuintje.

– Een schuine wandserre heeft heel wat voordelen: lichtinval (in de winter zit de zon lager) , stabielere –en aerodynamische constructie
– esthetisch (type oude druivenserre)

Serres met schuine wanden bieden enkel en alleen voordelen:

-verminderde winddruk
-stabiele constructie: het gewicht van het dak wordt beter verdeeld
-meer en betere licht –en warmte opvang: tuinbouwglas laat ongeveer 90% van de totale lichthoeveelheid door. Direct zonlicht moet het glas onder een hoek van 90° raken wil de maximale hoeveelheid licht binnenkomen. Als de hoek groter of kleiner is zal er een deel worden teruggekaatst (reflectie). Gedurende de zomer is er voor de meeste planten meer dan genoeg licht, maar in de winter komen ze tekort. Daarom is er onderzoek gedaan naar de beste serrevorm. Speciaal om meer licht door te laten zijn serres met schuine wanden geconstrueerd. De beste helling ten opzichte van het horizontale vlak is 78°. Daarom staan de wanden van de ACD®® Prestige hobbyserre min of meer loodrecht op de zonnestralen en laten dus een maximale hoeveelheid licht door. In de winter is deze hoek heel belangrijk, in de zomer minder, want de intensiteit van het zonlicht is dan groter.
– goedkoper per m²

3. Denk goed na en beslis waar je de serre wilt plaatsen

Vroeger werd een serre als een louter functioneel onderdeel beschouwd en verstopt in een al even functionele en weinig aantrekkelijke moestuin. Tegenwoordig kiezen mensen ervoor om de serre een andere plaats te geven in de tuin.

– in harmonie met de tuin
– op een van de wind beschutte, zonnige plaats
-> Vermijd plaatsen met teveel schaduw: dit beperkt het aantal planten die in de serre gekweekt kunnen worden
-> Een onbeschutte serre beschermt de planten te weinig tijdens de koele  nachten en is duur om te verwarmen. Een haagje op voldoende afstand van de serre (opletten dat er geen schaduw valt op de serre door de haag) kan de voornaamste kracht van de wind breken. Naast mogelijke schade aan onze serre door de wind, is koude wind eveneens verantwoordelijk voor 50% warmteverlies in de serre.
– plaats de serre met de nok op de zuid-noord as met deuropening naar het zuiden:
zo profiteren we maximaal van de warmte van de opkomende zon (de lange zijde is naar het oosten gericht). Wanneer de zon in het zuiden staat is deze in de zomer te fel, vandaar is onze gevel met deur naar het zuiden gericht: dit is de kleinste zijde. Wanneer de zon in het westen staat is de warmte reeds verminderd. De achterzijde van de serre wordt naar het noorden gericht.
– afstand tov woning (gebruik, water geven, verwarming)
-> De serre zal veel meer worden gebruikt en de planten zullen een betere verzorging krijgen als de serre makkelijk toegankelijk is vanuit het huis.

– Tip: kleurcoating – de RAL-kleur kan hetzelfde kleur zijn als de raamkozijnen van de woning of je kan kiezen voor RAL zwart, dit heeft een nostalgische uitstraling (past bij teak tuinmeubilair enz.) Een coating biedt ook extra bescherming tegen corrosie van aluminium. Aluminium roest niet, maar kan na lange tijd dof worden (soort wit poeder). Coaten is een eenmalige investering en wat ook mooi meegenomen is; de accessoires kan je ook laten meecoaten.
Het coaten van de serre kan eveneens interessante investering zijn voor mensen die aan de kust wonen of in industriële gebieden. (dit zijn gebieden met meer ‘zure regen’)

4. Keuze type fundering: aluminiumfundering vs betonfundering

De fundering is van uitermate belang, want het beschermt de serre tegen alle mogelijke druk vanuit de grond.
Vorst in de winter zorgt ervoor dat het grondwater op ongelijkmatige manier de fundering de hoogte induwt. In de zomer zorgt het wegtrekken van het grondwater voor verzakkingen.

Een zelfdragende aluminiumfundering zorgt voor een ideale bescherming die deze seizoensgebonden druk kan opvangen. De ACD®® Prestige serre bestaat uit een zelfdragend profiel mét dubbele koker. Het plaatsen van deze fundering is ook tijdbesparend in vergelijking met andere funderingen. De fundering wordt steeds geleverd met voldoende grondankers.

Een ander voordeel van de zelfdragende aluminiumfundering is dat de grond in de serre niet afgesloten is van de grond buiten de serre. Dit laat toe de serre op een makkelijke manier te spoelen (serre onder water zetten in de winter – zouten en zuren kunnen makkelijker weggeleid worden) Hierdoor hoef je ook de grond niet te vernieuwen in de serre.

Een serre is een langetermijninvestering, het zelfdragend profiel laat ook toe om de serre makkelijk te verplaatsen in de tuin. Bovendien weet dat 1 op 10 Belgen jaarlijks verhuist, dankzij de aluminiumfundering neem je de serre gewoon mee. Diegene die je huis koopt ziet de serre los van de aankoop van het huis en dus op dat moment niet als meerwaarde. Dankzij de aluminium fundering ben je in staat de serre makkelijk mee te nemen.

Bij gebruik van een betonfundering wordt de serre als onroerend goed beschouwd en is bij verhuis dus verloren.

Het nadeel van een betonfundering blijft niet enkel bij het moeilijker verhuizen van de serre. Een goeie betonfundering moet ook 60-70 cm in de grond komen, net onder de vorstgrens.
Het vlak waarop de serre komt te staan moet egaal, vlak zijn, de serre moet waterpas staan in de breedterichting. (de kant van de gevels) Het oppervlak van de fundering moet schuin aflopen (ongeveer 0.5 cm tot 1 cm per lopende meter) en dit over de volledige lengte van de serre zodat het regenwater kan aflopen. Heel wat factoren waar je rekening moet mee houden als je voor een betonfundering kiest.

5. Keuze type glas: tuinbouwglas versus veiligheidsglas – helder en gehamerd glas

Mensen beveiligen zich steeds meer tegen potentieel gevaar. Er bestaan bijvoorbeeld talloze normen voor de bouwsector, maar voor de bouw van een hobbyserre bestaan er geen veiligheidsvoorschriften. Veiligheidsglas is de veiligste keuze , het glas breekt in duizend stukjes waar je je niet kan aan kwetsen. Tuinbouwglas breekt in grote stukken waar je je makkelijk kan aan snijden.
Veiligheidsglas ondergaat een specifieke behandeling om de veiligheid van personen en dieren te garanderen. Gehard floatglas is vijf maal sterker dan gewoon floatglas en maar liefst zeven maal sterker dan tuinbouwglas. Als het veiligheidsglas toch breekt, dan breekt het op een veilige manier. De scherven vallen in heel kleine stukjes met afgevlakte kanten. Het risico op verwondingen is dus beperkt. Andere voordelen zijn: veilige en eenvoudige montage, beveiliging tegen vandalisme en inbraak, maximale levensduur en de goede prijs/kwaliteitsverhouding. Het is effectief zo dat er bij het gebruik van veiligheidsglas minder schadegevallen zijn. Er is immers minder kans op breuk tijdens het transport, bij de montage, als het hagelt of stormt, …
Stel dat het veiligheidsglas toch breekt, dan gebeurt dat op een veilige manier. De glasscherven vallen in heel kleine stukjes met afgevlakte kanten. Dankzij deze manier van breken, is het risico op verwondingen beperkt.

Helder glas of gehamerd glas?
ACD®® is de enige serrefabrikant die gehamerd glas standaard gebruikt voor het dak van hun huismerk ‘ACD®® Prestige’. Gehamerd glas breekt de zonnestralen zodat er in de kas minder kans op verbranding is (diffuus licht). Ook het gehamerd glas wordt gehard. De grote voordelen van het gehamerd glas worden dus gecombineerd met de voordelen van gehard glas. Dat is uitzonderlijk in de sector! Gehard floatglas valt trouwens onder de veiligheidsnorm EN12150.
Het glas in het dak heeft langs beide kanten oneffenheden, de meest oneffen kant is de binnenkant, de gladste kant is de buitenkant.
Vooral in de zomer gaat gehamerd glas de verbranding van de planten tegen. En er is zo goed als geen lichtverlies. Er is echter geen warmteverschil, dus beschaduwen blijft noodzakelijk.
De keuze voor helder glas in de zijkanten zorgt ervoor dat je van buitenaf de resultaten in de serre ziet en dat je ook van binnen naar buiten kan kijken terwijl je moestuiniert in de serre.

6. Type verankering
Verankeren met ankers die diep in de grond komen aan de hoeken van de serre (vanaf 7 ruiten ook verankering in het midden van het zelfdragend profiel van de serre). De put waar het anker komt wordt opgevuld met beton.
De serre kan ook geplaatst worden op de betonvloer of stenen muurtje en vast geankerd met een L-steun en een vijs die op zijn beurt wordt vastgedraaid in een plug in de beton.

7. Maak de grond klaar
Zorg dat je voor de montage de grond klaarmaakt. Ontruim het gebied waar de serre moet komen. Spit eventueel de aarde eens om. Deze werkjes zijn makkelijker als de serre er nog niet staat. Zorg voor een vlakke, stevige ondergrond.

8. Wil je aansluiting van water of elektriciteit, zorg daarvoor op voorhand
Het is handig om bijvoorbeeld in de winter een elektrische chauffage te kunnen hangen of met een irrigatiesysteem te werken in de zomer en bepaalde systemen vragen een kraantje (en de nodige druk uit het kraantje).

9. Controleer voor de montage de doos, werk overzichtelijk
Leg alles overzichtelijk open per pakket. Ga niet te werk zoals een kind bij het openen van een legodoos, gooi in al je enthousiasme niet alles op een hoop.
Hou alles per pakket gescheiden en werk stap voor stap. Dit werkt het vlotst.

10. Zelfbouwpakket
Elke serre wordt geleverd in een zelfbouwpakket. Dankzij de zeer uitgebreide en duidelijke handleiding is dit voor iedereen makkelijk zelf op te bouwen.
Maak optioneel gebruik van de ACD®® Prestige montagekit (handschoenen, veiligheidsbril, rubberschaar, zuignap, set T-greep schroevendraaierset … ), let wel op, deze kit wordt niet standaard bijgeleverd.
Gebruik de zuignap voor de glasplaten, bevestig deze enkel op de gladde kant van het glas.
Snij de rubbers enkele centimeters te lang af (rubber leeft : krimpt in of zet uit naargelang de temperatuur)Het plaatsen van de rubberstrips doe je best samen met het beglazen.
Let op! Beglazen doe je best op een windstille dag.
Het glas in de glaskist is zodanig ingedeeld dat je bij het openen van de kist de ruiten in de volgorde van monteren terug zal vinden. Alle manipulatie (met telkens de bijhorende kans op breuk) wordt zo tot een minimum herleid.

Efficiëntie primeert!
Kies enkele nuttige accessoires!

Kies voor een automatische raamopener, deze zorgt ervoor dat je niet telkens manueel het dakraam moet gaan bijregelen om te beluchten. Het principe van de automatische raamopener is als volgt: de openers werken op basis van een warmtegevoelige stof(olie). Deze olie zit in een cilinder, waarvan het ene eind door een zuiger is afgesloten en het andere eind dicht is. Bij verwarming zet de stof uit en drukt de zuiger weg. Door deze druk wordt het dakraam geopend. Als de stof afkoelt, vermindert de druk in de cilinder en sluit het dakraam zich op basis van zijn gewicht. De openers kunnen worden bijgesteld. Een automatische raamopener vereenvoudigt aanzienlijk de temperatuurregeling in de serre.

Ook de hordeur is heel interessant om de correcte beluchting te bekomen in de serre en het houdt katten en andere beestjes buiten. De combinatie van een automatische raamopener en een hordeur is optimaal.

De universele werktafel is eveneens heel handig voor je zaailingen en stekken én plaatsbesparend, want onder de tafel kan ook in de grond gekweekt worden. Deze kan bevestigd worden in de profielen van de zijwanden. Er kan dus perfect gekweekt worden onder de tafel.

Meer berichten

Zelf groenten kweken: hoe begin je hieraan?

Heb je eindelijk de smaak te pakken van het moestuinieren? Dan wil jij als beginner waarschijnlijk graag weten hoe je een eigen groenten- en fruitkweek het beste aanpakt. In vier grote stappen staat jouw eerste moestuin geplant.

Lees meer

De herfst komt eraan

Voor vele mensen betekent de herfst ook het einde van het moestuinseizoen. Planten die het graag warm hebben, zoals puntpaprika, zoete aardappel, tomaat en aubergine stoppen het eerst met groeien.

Lees meer

Kleurrijke ijsblokjes voor een zonnige zomerdag

Heb je deze zomer een leuk familiefeest of bbq onder vrienden gepland? Niets leuker dan een glimlach op het gezicht te toveren van de mensen om je heen! Verras je gasten met kleurrijke ijsblokjes gemaakt met eetbare bloemen uit je eigen tuin. Het recept is heel eenvoudig:

Lees meer