Hoe paprika kweken?

Hoe paprika kweken?

Teeltwijze

Het zaaien gebeurt in de serre in een verwarmde kas in februari-maart. Om de zaden voldoende te laten kiemen moet er een opkweek temperatuur zijn van 20°C. Een te lage temperatuur tijdens het opkweken zorgt voor een groeistagnatie van de planten. Twaalf tot veertien dagen na het zaaien, als de plantjes ongeveer 5 cm groot zijn, verschijnt tussen de kiemblaadjes het eerste echte blaadje. Vanaf dan kunnen ze worden verspeend. Bij de verdere opkweek is een temperatuur van minimum 18°C nodig.

 

Planten

De plant kan geplant worden als het eerste bloempje duidelijk te zien is. Vanaf mei kunnen de planten worden uitgeplant in de volle grond of in de serre. De minimale grondtemperatuur bij het planten bedraagt 15°C. Bij een te lage temperatuur verhoogt het risico op wortel- en voetziektes. De plantafstand in de rij bedraagt 40 cm, de afstand tussen de rijen bedraagt 80 cm. De kiemblaadjes mogen niet onder de grond terechtkomen bij het uitplanten en de planten moeten worden gesteund. De kluit komt 1 cm boven de grond uit. Na het planten worden de paprikaplanten water gegeven.

 

Verzorgen

Als de paprikaplanten niet worden gesnoeid, ontstaat er een sterk vertakte plant met hier en daar een vrucht. Het oogsten kan dan wel sneller gebeuren, maar de opbrengst zal niet zo groot zijn. Er blijven 3 tot 4 zijscheuten over, de rest wordt regelmatig weggenomen. De grond heeft voldoende vocht nodig. Bleke plantjes zijn een gevolg van een te veel aan water of een tekort aan stikstof. Het water geven gebeurt het best aan de voet van de plant, niet op het blad of de vruchten.

Een paprikaplant zal de eerste twintig centimeter uitgroeien als één stengel. In dit stadium worden enkel de zijscheuten verwijderd. Als de plant een tiental bladeren heeft gevormd, zal de plant een splitsing vertonen van de scheuten. Deze scheuten zullen na ieder blad opnieuw splitsen. Er worden twee stengels per plant overgehouden. Om de groeikracht van de plant te bevorderen zullen de eerste vijf à zes bloemen worden verwijderd. De zijscheuten worden getopt op twee bladeren, zo wordt een hoofdstengel met getopte zijscheutjes verkregen. De bloemen op de hoofdstengels worden behouden. Als er teveel vruchten aan de plant hangen, zal de plant een groeistilstand vertonen. In het begin zullen er drie vruchten per stengel uitgroeien. Bij zwakke planten is het beter om er twee per stengel te laten uitgroeien.

 

Oogsten

Twee van de drie paprika’s worden geoogst in het onrijpe stadium, als groene paprika. Groene paprika’s zijn oogst klaar als de vrucht niet meer kan worden ingeduwd en als de vruchtkleur overgaat van bleekgroen naar donkergroen. De onrijpe paprika’s kunnen nog twee tot drie weken verder rijpen. De derde paprika blijft hangen om uit te groeien tot een gele paprika.

Het oogsten zal vanaf juli tot oktober duren. Om het maximum aantal vruchten, 3 per stengel, te behouden zal er wekelijks worden geoogst. Als de vruchten zijn geoogst, gaat de groei verder en komen er nieuwe paprika’s.

Meer berichten

Goede voornemens

Toen ik vanmorgen wakker werd, leek het of de zon iets sneller opkwam dan enkele weken geleden. Het begint te kriebelen: ik wil naar buiten. Zaaien. Verspenen. Alles zien groeien.

Lees meer

De herfst komt eraan

Voor vele mensen betekent de herfst ook het einde van het moestuinseizoen. Planten die het graag warm hebben, zoals puntpaprika, zoete aardappel, tomaat en aubergine stoppen het eerst met groeien.

Lees meer

Moestuinieren met kinderen

Heb je in de moestuin fleurige sierbloemen geplant voor de bijtjes, kan een kleine ukkepuk er niet aan weerstaan ze één voor één met veel zorg te plukken en in een vaasje te stoppen. Betekent dit dat moestuinieren met kinderen onmogelijk is?

Lees meer