De serre in februari

De serre in februari

Het is een groot gerief om over extra zaairuimte te kunnen beschikken in het voorjaar. Want niet alleen in de zomer is het dringen in de serre, ook in het voorjaar is er een nijpend plaats tekort.
Drie jaar geleden schafte ik mij tegelijk met de serre ook een zaaibak en werktafel aan. Dat extra niveau om te zaaien komt nu heel goed van pas en in de zomermaanden kunnen er potten met pepers en paprika’s op.

In februari vul ik de zaaibak met twee zakken zaai- en stekgrond en dan is het een komen en gaan van zaailingen. De grond in de zaaibak warmt sneller op waardoor alles veel sneller kiemt.
Uien, vroege kolen, prei… deze keer vulde ik de volledige lengte met bloemen en wanneer die verspeend worden is de zaaibak weer leeg voor pompoenen, courgettes, basilicum, late kolen ed.

Niet alle groenten zaai ik voor in de bak, erwten, peultjes en bonen worden in potjes gezaaid, ze groeien zo snel en wortelen zo diep dat ze beter in een hoog potje gezaaid worden dat dan al na een paar weken gelijk zo de grond in kan. Al die potjes staan op de werktafel die iets breder is dan de zaaitafel, anders had ik er daarvan misschien wel twee gekocht. Het blijft wikken en wegen!

Op alle lege plaatsen in en onder de zaaibakken is er gelukkig nog wat plaats over, daar kunnen dan alle potten en bakken met groenten terecht. De groenten die hier in gezaaid worden blijven hierin tot ze geoogst worden, bietjes, wortels, raapjes, radijsjes, allerlei blaadjes, aardappelen en kruiden. De uien en sjalotten daar gebruiken we enkel het groen van, voor later zijn er buiten zijn uien en sjalotten genoeg.

Geschreven door Madame ZsaZsa

Mme Zsazsa schrijft –altijd met groenten in de hoofdrol- al zo’n 15 jaar blogs, boeken en columns voor kranten en magazines. Maar veel liever dan binnen te zitten maakt ze overdag haar handen vuil in de moestuin en serre terwijl ze mijmert over het eten dat ‘s avonds op tafel komt.
Naar website Meer berichten

Meer van Madame ZsaZsa

April in de serre en platte bak

Grote delen van het avondeten komen deze maand al uit de serre, sla, rucola, spinazie, bloemkolen, peultjes, bietjes, wortels, ….

Lees meer

Het voorjaar in de hobbyserre, haal eruit wat erin kan zitten!

Het is altijd weer een plezier om in de hobbyserre binnen te komen, zeker overdag. Het minste zonnestraaltje, en die zijn er zeker wel in de eerste maanden van het jaar warmt de hobbyserre al snel op tot een aangename plaats om werken!

Lees meer

De hongerkloofpasta

Een heel jaar door valt er overvloedig te oogsten uit onze moestuin. Meerdere gezinnen zouden hier dagelijks een heerlijke avondmaaltijd kunnen samenstellen.

Lees meer